Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace. 

Katastrofa tohoto zájezdu Tibet – Nepál – Indie už byla za námi. Dávali jsme první pomoc havarovanému autu na cestě do Everest base campu, o drama nouze nebyla, jeden pán byl těžce zraněný a v Tibetu nelétají záchrané helikoptéry… Takže teď už měla být jen pohoda. Alespoň dle mé statistiky http://blechavbatohu.cz/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif I kdybych ale byla i nadále v očekávání, nic mě nemohlo připravit na situaci, která nastala první den naší prohlídky historických pamětihodností Kathmandu.

Stojíme na okraji bělistvé budhistické stupy Boudhanath a náš místní průvodce Hari mi donekonečna vysvětluje všechny legendy, které se k tomuto místu váží. Klienti si fotí, v honbě za dokonalým panoramatem bloumají kolem. Země se najednou začne třást, nejdříve jak kdyz projíždí nakladak, potom silněji, lide začínají utíkat a nakonec tak silně, ze se neudrží na nohou a padají na zem. Je to podobný pocit jako když se pod vámi houpe loď. Otřesy nevnímají jen lidé, nejdříve se vznesou holubi a freneticky nám krouží nad hlavami, potom se rozhoupou zvony a kolemstojící budhistické klášterní budovy se vlní jako v surrealisticlem filmu. Já bezmyšlenkovitě popadám nejstarší dámu zájezdu a táhnu ji dolů ze stupy, proč netuším, snad, že starším se má pomáhat. Sesbíráme se pod stupou, všichni vyděšení. Stojíme na malém otevřeném prostranství vedle stupy a čekáme, co se bude dít, nebo spíše, kdy to skončí. Po hlavním otřesu, ale následují nové a nové, nepoměrně slabší, ale vždy dost silné, aby nás opět vystrašily. Lidé se drží za ruce, kolem ramen, vzájemně se podporují. Skupina mnišek vedle nas pláče, vzduchem zní mantra soucitu Om mani padme hum. Vědma ve vedlejším chrámu se vtěluje do boha neštovic a varuje, že příjdou další otřesy a ten nejsilnější zničí celý Nepál.

Když asi po hodině opouštíme Boudanath myslíme si, ze je to za námi, že otřesy budou jen slabší a slabší, až nakonec vymizí, ale pro jistotu se jako všichni obyvatele Kathmandu držíme na otevřených prostranstvich. V průběhu odpoledne se ale chvění stále vrací jednou mírně, poté silněji. Je jasné, že v budově dnes spát nemůžeme, přesto, že většina budov stále stojí, velké množství z nich je popraskané, mají vybitá skla, narušenou statiku a není jisté jak budou dále reagovat. Přes majitelku mistni agentury Pamfu seháníme stany a premísťujeme se na volnou proluku vedle domu jejího bratra. Na jednom konci uz stojí stan pro její rodinu, z druhé strany stan sousedu. Večer se mi podaří telefonicky spojit s CK i velvyslanectvím, ale pravděpodobně z médií ještě nemají tušení o rozsahu škod. “Můžete potvrdit, ze je skupina v pořádku?” Ptá se česky velvyslanec v Indii. “Ano, všichni jsme v pořádku” odpovidam “a co máme dělat dále?” vyzvídám nějakou radu zase já. “Země evropské unie se budou zitra radit o dalším postupu. Zamini doporučilo českým občanům opustit Nepal” zní jeho odpověď.

V noci nas pravidelně budí další otřesy, ten rani má pry sílu 5 stupňů. Druhy den vyvstává otázka co dále, skončí to do 24 hodin? V jakem stavu je infrastruktura Nepálu? První instinkt většiny turistu byl odjet na letiště, kde čekají na nejbližší možný spoj. Letiště je ale zavřené, dá se předpokládat, ze nezasobene, bez jídla a vody. Od včerejška take nikde nefunguje elektrika, telefonní sit byla včera přetížená, ale dneska padla úplne, asi se vybily záložní baterie antén. Přesto se nám podařilo spojit s CK, která mezitím zajistila chybějící letenky do Delhi. Jenže jak se k nim dostat? Obvykle na letiště pousti jen s vytištěným papírem v ruce. Rozhodují se, ze se vrátím do turistické čtvrti Thamel, snad alespoň tam bude něco fungovat na záložní generátory. Ulice je uzka, domy kolem vysoké a prazdne okna otevřené, každy cirka čtvrtý dum je popraskany, nakloněný, skla vybite, několik domu je spadlých úplne a jejih zoufali majitele se prehrabují v hromadě cihel s naději, ze najdou své veci,cennosti a vzpomínky. Nájednou se zástup lidi na ulici dává do pohybu za vteřinu jiz utíkají a řvou. Padim s nimi, pryč od domu, na druhou stranu ke zdi, která vypadá bytelně. Další otřes. Později se dozvidam, ze tento mel 6,4 stupně, ve strovnani s hlavním 7,9 stupnovym byl ale sto násobně slabší. Vydesena se vracím do našeho stanoveho městečka,za tisk letenek mi toto opravdu nestojí.

Ve vedlejším stanu domácích je těhotná žena. Uz včera jsme ji viděli, jak chodí se svou setrou kolem, s bílým obličejem a velkým břichem moc šťastné nevypadá. Za chvíli ji zahlédnout znova, zase v závěsu své sestry. ” mame ve skupině 3 doktorky” hlásím Pamfe, aby věděla, ze kdyby přišel porod ma kdo pomoci. ” to nebude třeba, ona prave porodila zdravá dvojčata, dva kluky” s nulovým vzrusenim ve hlase odpovídá Pamfa. “Vážení, narodila se nám dvojčata” oznamují zájezdu, který nadšeně aplauduje a mistni nechápou co se děje. Žena rodila ve vedlejším stanu, bez doktora a hlavně jediného hlesu bolesti. Miminka neplacou vůbec, jen si knouraji. O porodu nikdo z nas vůbec netušil.

Odpoledne nás zastihuje další zpráva, že mezi 5 a 7 dnes večer bude další otřes, pry silnější nez ten původní, prý devítka. Predikovala to NASA. Ví o tom i všichni mistni, ja jsem evidentně poslední, kdo se to dozvídá a nemám zájem to vyprávět i klientům. Dalších několik hodin panuje atmosféra strachu, navečer naštěstí nic nepřijde, ale v noci je několik dalších otřesů. Na zacatku každé se všichni vzbudí a začnou naříkat, všichni čekají ze zesílí, vezme jejich domovy a životy. Dnes v noci spime ve stanu 3, do vedlejšího stanu začalo při večerní bouřce zatikat, tak jsme se museli stulit dohromady. Mrtvá únavou nevnímám menší otřesy a budím se az pohybem mých spolunocležníků. “Co děláte?” Ptám se rozespale. ” jsou otřesy” odpovídají. ” to je slabý, spete dal”, vymacknu ze sebe nez znova usnu. “No jo, Adriena asi potřebuje aspon sedmicku, aby se vzbudila” hlásí Martin, kdyz usinam, ale je jasné, ze otupujeme všichni, obyčejná “pětka” uz nas nerozhodi.

Čeká nas pekne ráno, dnes mame odletat a nemáme ani dopravu na letiště ani vytištěné letenky. Je nas tu celkem 15, takze na taxiky to neni, musí se sehnat něco většího. Domlouvam si motorku, aby me hodila do Thamelu, snad se dostanu ke své poste, snad najdu nejake auto. Zkáza města je jasna. Některé bloky popadaly úplne, jinde jen domy, občas to vypada nedotcene. Okolo spadlych budov se houfuji čumilove a přihlíží demolici. Po relativně klidně noci vychází lide na ulice, bourají stanová městečka, ve kterých 2 noci strávilo přes milion lidi. Navzdory pozitivnímu trendu nefunguje nikde elektrika, telefon ani internet. Vracím se s neporizenou. Mistni rodina se o nas stará vzorně. V provizorní venkovní kuchyni se nám jiz smaží dnešní oběd. Najíme se a z dlouhe chvíle jdmeme chytat signál na mistni kopeček. Jedna z klientek utíká zpět – “Adrieno, přečti si to! “Dnes odlétá polsky vládní speciál, který vas vezme, pokud budete do 11 na letíšti” píse se tam. Teď je 10:05. “Pamfo, potřebujeme ten nakladak na zahradě! Můžeš sehnat ridice?” Utikam za našim strážným andělem. “Vezme vas můj muž”. Rozhoduje a za 5 minut jsme jiz všichni i s kufry naskládání v nakládačku. Na letišti vysedame 11:01. Za chvíli nas nachází honorarni konzul ČR v Nepálu a za necelou hodinku přistává i konzulka z Indie. “Mista v Polskem speciálu mate potvrzena” říká a me padá balvan z prsou. Budeme v bezpečí. Poláci to zvládli, jako první poslali letadlo, vzali nejen své občany, ale i nas a spoustu dalších národnosti, které na letišti čekali.

V Delhi se setkáváme s otravenymi úředníky české ambasády a po nepalske pohostinosti se opět cítíme jako doma. Dnes v noci má let domů většina klientů zájezdu, takže se musíme rozloučit i když je nám všem jasné, že na sebe jen tak nezapomeneme. Jedna z klientek odchází se slovy “Tak jo, Adrieno, dík moc za vsechno, bylo to super a možna zase příště! Mohli bysme dat třeba tsunami!”

 

Více méně katastrofálních zážitků se dočtete na: http://blechavbatohu.cz/

Autor: Adriena Vyzulová | pátek 29.5.2015 13:48 | karma článku: 11,47 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Výprava za Indiány: Amazonie

Bůh stvořil strom. Strom ceiba. Ten byl vysoký, košatý, v jeho koruně rostly všechny plody, které si dokážete představit a na těchto plodech se živilo bezpočet zvířat. Žilo zde vše od malých brouků, přes nejrůznější druhy papoušků, hadi i ještěrky až po savce v podobě opic. Potom bůh stvořil muže a ženu. Ti na vysoký strom neuměli vylézt a se závistí koukali do její koruny, kde bylo tolik života. A tak je jednoho dne napadlo, že když oni nemohou do koruny, můžou strom skácet a posbírat všechno, co v jeho koruně najdou. A tak se i stalo. Ceiba byla poražena a na zem se poprvé dostaly semena všech jejích plodů, zvířata se rozutekla do okolí, větve zapustily kořeny nových stromů a kmen staré ceiby se proměnil ve zdroj života – řeku Amazonku.

30.7.2012 v 8:00 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik