Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny…

Bolivijský vlak smrti mě dovezl skoro až na nádraží, asi 50 km od brazilských hranic. Zbytek cesty jsem dostopovala. Pro mě žádný problém, pro ostatní osadníky porouchaného vlaku, kteří poslušně čekali na náhradní spoj, nepřekonatelný problém.

„Jak ses dostala až na hranice?” ptá se mě s vykulenýma očima mladá Brazilka, která seděla ve vlaku kousek ode mě a teď se opět potkáváme v autobuse z hranice do brazilské Corumby.

Jako odpověď naznačuji stopování, protože tady se již mluví portugalsky, čemuž se se znalostí španělštiny dá sice sporadicky rozumět, ale promluvíte ani slovo.

„To je ale strašně nebezpečné, takhle pro holku, někam chodit samotná” reaguje napůl španělsky, napůl portugalsky.

Souhlasně kývám hlavou a říkám si “jo, jo, jak často jsem tohle slyšela…kdybych si to brala k srdci, tak bych nevyjela z Evropy ani na krok.”

“Co chceš dělat v Corumbě?” ptá se mě dál.

“Splavit řeku Paraguay dolů do Paraguaye” myslím si, že říkám španělsky.

“Fakt? Tak s tím ti můžu pomoct, můj přítel tam jezdí každý týden, vezme tě na jejich nákladní loď. Jestli chceš tak, pojď se mnou a domluvíme to. “ myslím si, že ona říká španělsko-portugalsky.

Když sedím v jejím bytě, kde mi pod nohami pobíhají krysy a mrtvé zapadlé tělo některé z nich pořádně zasmraďuje celý pokoj, dochází mi, že jsem si v realitě domluvila něco úplně jiného. A nová alternativa vůbec není špatná. Původně jsem chtěla na jih, obkouknout jižní a paraguayský Pantanal, ale překladovým nedopatřením zítra odjíždím na sever, do severního Pantanalu. Cesta do severního Pantanalu pro mě byla snem, nejkrásnější přírodní oblast Jižní Ameriky, místo, kde se na březích řeky Sao Lorenco vyhřívají jaguáři, safari, co stojící 500 USD na den. Tohle nepatří do reality baťůžkáře, právě ukončujícího cestu kolem světa. A přesto tam zítra odjíždím. Navíc mám platit 80USD za 4 dny v klimatizované kajutě s plnou penzí. To musí být sen!

Nicméně Pantanal sen nebyl. Po tom, co mi Paula ukázala pravou brazilskou párty na korbě auta zaparkovaného na nezajímavém parkovišti, odjela jsem s jejím přítelem na nákladní lodi na sever za foto-lovem nedostižných jaguárů. Pantanal je národní park v oblasti mokřad a bažin, známý největším množstvím zvířat v Jižní Americe. Prý to, co v Amazonii vidíte za týden, tady uvidíte za jediný den. Pozorování přírody při plavbě po řekách Paraguay a Sao Lorenco bylo hypnotizující. Kromě opravdu nedotčené přírody a rostlin, pozoruji tisíce ptáků, volavek, dravců i tukanů, stovky kajmanů vyhřívajících se na pozdním slunci, opice v korunách stromů a jedinkrát mám štěstí I na jaguára! Bohužel on setkání s naší lodí za štěstí nepovažuje, líně se zvedá z místa svého odpočinku, otáčí se a během půlminuty mizí v nízkém porostu.

Z Pantanalu má cesta vede na (další) jedno z nejkrásnějších míst této planety, k vodopádům Iguacu na hranicích Argentiny a Brazílie. Stále ale nemůžu zapomenout na svůj původní plán, navštívit Paraguay, takže si dělám asi týdenní zajížďku do této naprosto neturistické země.

 Paraguay ač bez návštěvníků, má několik zajímavých turistických atrakcí. V národním parku Cerro Corá jsem byla ten den úplně sama a zároveň jediná atraktivní kořist pro místního vlka. U Encarnacion jsem se podívala na nejkrásnější pozůstatky jezuitských misí ze 17tého století, které jsou jednou z nejméně navštěvovaných památek Unesco světa a u jednoho z nejhnusnějších jiho-amerických měst Cuidad del Este jsem žasla nad, až do nedávna, největší přehradou na světě Itaipú. Dnes už ji předčila přehrada Tři soutěsky v Číně, ale stále ještě zásobuje elektřinou celou Paraguay a 20% Brazílie.

A už je to tady, Iguacú! Vodopády o kterých jsem slýchala celou cestu po Jižní Americe od cestovatelů jedoucích v opačném směru. Jelikož jsou přesně na hranici Argentiny a Brazílie, jejich návštěva je obvykle dvoudenní, jeden den pro každou zemi. Argentinská část je obrovská. Stezky vás nejdříve zavedou k jednotlivým vodopádům na jižní straně průrvy. Iguacu se prý skládají až ze 300 individuálních vodopádů a vy se můžete k většině přiblížit z boku nebo seshora. Kolem je zelená, tropická vegetace s ptáky, ještěrkami, nosatými medvídky a hejny motýlů. Na závěr vás trasa přivede až k Garganta del Diablo (ďáblově hrdlu), kde vidíte jen prvních pár metrů padající vody. Zbytek je zahalen do věčného oparu, jelikož množství vody, které zde padá je gigantické. Lidé jen stojí, zírají a vnímají tu neuvěřitelnou energii, kterou zde padající voda vytváří. Zatímco z Argentiny koukáte na všechny vodopády buď ze strany nebo seshora, v Brazílii je máte všechny jako na dlani před sebou. Brazilský pohled je až kýčovitě dokonalý. Zprava do leva, jeden za druhým, s dokonale modrým nebem nad sebou a slunečními paprsky lámajícími se o kapky vody v nekonečné duhy, před sebou.

Na závěr, kultovní Rio de Janeiro. Město proslulého karnevalu, Helenkou opěvované Copacabany, proklamovaného divu světa, sochy Ježíše Spasitele a nejvíce sexy lidí planety. Rio báječné je. Teď už můžu říct, že je to jedno z nejbáječnějších měst této planety. Většina lidí zde žije pro párty. Přes den se spí, večer se jí a probíhají přípravy sexy oblečků, v noci se paří k rytmu samby a se skleničkou caipirinhy v ruce. Do klubů nemá smysl odcházet před půlnocí, hostelová snídaně v 8 ráno je příhodným zakončením radovánek. Rio má co nabídnout ale i přes den: oceán, bílý písek, plážové hry, procházky džunglí již 10 minut od betonu města, kouzelná stará čtvrť Santa Teresa a ty výhledy! Ať už z cukrové homole či závratný pohled z Corcovada, kde je socha Ježíše Spasitele – úchvatné! Že by samotná socha byla div světa je výsměch, ale umístění má opravdu divotvorné.

Brazílie má snad největší počet nejkrásnějších míst planety ze všech jiho-amerických zemí. Článek o ní se těžko píše, protože člověk musí stale vymýšlet nové superlativy, aby se neopakoval. Všechno je ale pravda. Amazonie, Pantanal, Iguacu i Rio patří mezi nejkrásnější místa mé cesty. O Brazílii se ale také proslýchá, že je nejdražší zemí Jižní Ameriky, což by nejednoho cestovatele mohlo odradit. Já můžu říct, že jsem z toho byla tak vystresovaná, že pro mě nakonec byla jednou z nejlevnějších zemí. Náklady na Amazonii 10USD na den, na Pantanal 20 a v Riu se dají drahé lanovky vyměnit za krásné pěší túry pralesem.  Takže,  nezoufejte a jeďte!

Stojím tady na Corcovadu, za zády mám Ježíše Spasitele a přemýšlím, jakých bylo posledních 20 měsíců “s blechou v baťohu”, jaký byl můj život před cestou kolem světa a jaký asi bude po něm. Co se mi honilo hlavou na Cordovadu, co prví týdny po návratu v Evropě a kdy a kam pojedu příště, se dozvíte v dalším blogu.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

 

 

 

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 24.9.2012 8:00 | karma článku: 22,34 | přečteno: 2208x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Výprava za Indiány: Amazonie

Bůh stvořil strom. Strom ceiba. Ten byl vysoký, košatý, v jeho koruně rostly všechny plody, které si dokážete představit a na těchto plodech se živilo bezpočet zvířat. Žilo zde vše od malých brouků, přes nejrůznější druhy papoušků, hadi i ještěrky až po savce v podobě opic. Potom bůh stvořil muže a ženu. Ti na vysoký strom neuměli vylézt a se závistí koukali do její koruny, kde bylo tolik života. A tak je jednoho dne napadlo, že když oni nemohou do koruny, můžou strom skácet a posbírat všechno, co v jeho koruně najdou. A tak se i stalo. Ceiba byla poražena a na zem se poprvé dostaly semena všech jejích plodů, zvířata se rozutekla do okolí, větve zapustily kořeny nových stromů a kmen staré ceiby se proměnil ve zdroj života – řeku Amazonku.

30.7.2012 v 8:00 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik