Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

Zatímco král Inka dole na pódiu zdraví nejvyššího inckého boha Slunce, v přírodním hledišti, na kopečku vrcholí napětí. Každý si snaží pro sebe urvat nejlepší místo, ale ne všichni pro něj byli ochotni čekat 9 hodin, od brzkého rána. Pozdě příchozí šlapou na ruce ranním ptáčatům, lidé v předních řadách stoupají, lidé z řad zadních na ně házejí prázdné lahve a kamení. My se snažíme nezaclánět a neschytat jeden z „dárečků“ létajících vzduchem. Na dole probíhající, nejvýznamnější incké slavnosti Inti Raymi, oslavy slunce, máme jen málo prostoru. Přitom jestli je rekonstrukce rituálů věrná, muselo se jednat o oslavy velkolepé.

Ceremoniály Inti Raymi začaly již dnes ráno, v centru Cuzca, původního inckého hlavního města. Na půdě starého chrámu se zde sešli tanečníci, hudebníci, stráže, dvořané, princezny i samotný Inka a poprvé pozdravili boha Slunce. Potom se celé procesí vydalo na Plaza de Armas, hlavní náměstí a nakonec, již odpoledne na jeden z kopců v blízkosti, kde se dříve nacházel významný chrám Saksaywamán. Zde jsou oslavy nejvelkolepější, obětuje se mládě lamy, všechny kmeny předvedou své rituální tance, sláva trvá až do večera. Tady je také nejtěžší boj o místa na vidění. Místní lidé indiánského etnika Kečua, kteří jediní stále ještě udržují některé tradice Inků a pro které oslavy mají význam, se často se zklamáním otáčejí, protože se jim místa najít nepodaří. Inti Raymi totiž není organizované pro ně. Je, ostatně jako většina zajímavých věcí v Peru, určeno pro turisty se zásobou doláčů v kapse. Místo na pohodlné tribuně, hned u jeviště 120USD, místo v dobré části kopečku nad jevištěm 30USD a kdo nechce zaplatit, tomu nezbývá než vstávat ráno v 5.

Inti Raymi je ale bezesporu zajímavou možností nahlédnout do života Inků, největší jiho-americké  civilizace, která byla zničena po příchodu Španělů v 16.století. Barevné kostýmy, blyštící se zlato, zvuk bubnů a píšťal, zima vkrádající se člověku pod kůži, krvavé oběti. Říše Inků zažívala svůj rozmach asi 100 let před příchodem kolonizátorů, kdy její hranice sahaly na sever, přes Ekvádor, až do jižní Kolumbie a na jih, do Santiaga de Chile. Říši, která byla etnicky složena především z Kečuů, vládl král, Inka, který sám byl bohem. Na počátku 16. století bylo území rozděleno mezi dva následníky, bratry, který každý z nich měl vládnout své části země. Oba ale měli vyšší ambice a tak mezi bratry vypukla občanská válka. Atahualpa, který zvítězil, svého bratra zabil a převzal vládu nad zemí, byl tak zaměstnán bojem a následným vítězstvím, že nevěnoval pozornost vylodění malé jednotky Španělů, vedené Francisco Pizzarem, v severním Peru. Španělé, s hlavní vidinou a cílem, ukrást všechno peruánské zlato, chytře využili oslabení říše a během jediné schůzky s Inkou, Atahualpu pomocí střelných zbraní zajali. Jeho poddaní za něj nabídli místnost naplněnou zlatem a dvě místnosti naplněné stříbrem. Pizzaro přijal, zlato i stříbro nechal shromáždit, ale Inku nakonec stejně popravil. Kečuové zdrcení smrtí svého vládce nebyli schopni dalšího odporu a tak Cuzco a postupně celá Incká říše, padla do rukou Španělů.

Dnes když se řekne Peru, není snad člověka, kterému by se nevybavilo Machu Picchu. Záhadné ztracené město Inků, ukryté v příkrých skalách, v tropické vegetaci. Machu Picchu se nachází ve Svatém údolí, které obklopuje někdejší hlavní město. Když stojíte na vyhlídce u Domu správce, odkud jsou všechny záběry areálu, cítíte se jako v dokonalé pohlednici. Vstupujeme se svítáním a skály jsou mysteriózně zakryté mlhou a oparem. V průběhu rána, se okolí čistí a nám se otevírají neskutečné výhledy. Připadáme si jako na nebeském ostrovu, který pluje v moři ostrých skal. Sráz pod námi je doslova smrtelný. Postupně procházíme celým areálem, agrární i městskou částí, obdivujeme detaily staveb. Dodnes se neví, k čemu areál sloužil, průvodci jej prezentují jako město, religiózní i obchodní centrum. Stejně tak, ale mohlo být letním sídlem Inků či poutním místem s klášterem. Nebe se zanedlouho zcela vyčistí a musíme zhodnotit, že i zde platí „its all about location“ (vše je o umístění). Kdyby Machu Picchu stálo na rovině, byla by to jen jedna z tisíců starých památek. To co z něj dělá nejvyhlášenější památku kontinentu, jeden ze sedmi novodobých divů světa, je jeho lokace.  Dostat se na takto odlehlé místo má ale vždy svou cenu. Zde můžete zaplatit 150USD za luxusní vlak, nebo autobusem s pravidelnými zastávkami na zvracení překonat všechny okolní hřebeny.

Inkové nejsou jedinou civilizací, které vryla své stopy do půdy Peru. Ještě dávno před nimi, odhaduje se, že kolem přelomu našeho letopočtu, se v jižním Peru rozmáhala kultura Nazca. Nezbyly po ní chrámy, ani zvyky, ale po celém světě je známá mysteriózními liniemi a obrazci, které jsou viditelné jen ze vzduchu. Jak mohli lidé před 2000 lety naprojektovat a vytvořit tyto obrazce, když neměli leteckou technologii? To je další velkou neodhalenou záhadou. Nejpopulárnější je teorie komunikace s mimozemšťany, ale existují i domněnky více pragmatické, které obrazce interpretují například jako obří kalendář nebo kult bohu deště, který ve vyprahlé poušti určoval život a smrt. Pokud je poslední teorie pravdivá, tak asi soudruzi z Nazca někde udělali chybu, protože jejich civilizace nakonec nezanikla nedostatkem vody, ale obřími záplavami spojenými s jevem El Niňo.

Pokud chcete uniknout davům nejznámějších památek, nezbývá než vyrazit do hor, přírody, za zvířaty a indiánským obyvatelstvem. Krásný den a modrou oblohu si užíváme na ostrovech Ballestas, které jsou jižně od Limy, v Tichém oceánu a přezdívá se jim Galapágy pro chudé. Zatímco výlet na Galapágy vás totiž vyjde nejméně na 1000USD, tady za 30USD uvidíte hned několik druhů, které žijí na proslavenějších ostrovech. Z loďky nadšeně fotíme tučňáky, lachtany, pelikány a tisíce kormoránů. Ostrovy jsou již několik desítek let chráněny a na nedostatek zvířecího obyvatelstva si rozhodně nemůžou stěžovat. Kečuánské vesničky jsou dále v horách, u největšího vysokohorského jezera světa Titicacy. Ženy chodí v krásných krojích s buřinkou na hlavě, kterou nosí s hrdostí jako korunu. Kečuové si na Titicace dokonce z rákosu staví umělé ostrovy. Dříve tak byli přímo u zdroje obživy, rybaření, dnes si vydělávají v malebném prostředí především turismem. A když vás to všechno unaví, můžete si jet odpočinout do jednoho z přímořských letovisek v severním Peru. Já jsem si prohřála kosti v Máncoře, klidné základně pro vyznavače opalování, surfování a jiných vodních sportů. S nejkrásnějšími památkami kontinentu, pralesem i pouští, jezery i horami, Peru rozhodně patří mezi absolutní must-see tohoto světa! 

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

autor fotek je kamarádka Míša, mě v Peru bůh Slunce nakloněn nebyl a technika mi vypověděla službu

 

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 27.8.2012 8:00 | karma článku: 17,06 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Výprava za Indiány: Amazonie

Bůh stvořil strom. Strom ceiba. Ten byl vysoký, košatý, v jeho koruně rostly všechny plody, které si dokážete představit a na těchto plodech se živilo bezpočet zvířat. Žilo zde vše od malých brouků, přes nejrůznější druhy papoušků, hadi i ještěrky až po savce v podobě opic. Potom bůh stvořil muže a ženu. Ti na vysoký strom neuměli vylézt a se závistí koukali do její koruny, kde bylo tolik života. A tak je jednoho dne napadlo, že když oni nemohou do koruny, můžou strom skácet a posbírat všechno, co v jeho koruně najdou. A tak se i stalo. Ceiba byla poražena a na zem se poprvé dostaly semena všech jejích plodů, zvířata se rozutekla do okolí, větve zapustily kořeny nových stromů a kmen staré ceiby se proměnil ve zdroj života – řeku Amazonku.

30.7.2012 v 8:00 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik