Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maximální rychlostí kuřecího autobusu: Kostarika, Panama

Řidič řeže zatáčky, pasažéři se drží oběma rukama kovových tyčí, řidič předjíždí, protijedoucí auta sjíždějí na krajnici, pasažéři se křižují. V zatáčkách se nám cosi vysypává na hlavu z mysteriózní krabice v horní poličce na zavazadla. A taky z té krabice vychází podivné zvuky. Po sekundě usilovného přemýšlení nám to dojde: paní za námi v krabici převáží kuřata a to, co se nám sype na hlavu, jsou slepičince! Takto vypadá naše seznámení s nejběžnějším dopravním prostředkem Střední Ameriky – chicken busem (alias kuřecím autobusem). Jedná se v zásadě o vyřazený americký školní autobus, přemalovaný místní mi umělci a obsazený dvojnásobkem pasažérů, než pro které byl zamýšlen. Že budou řidiči jezdit jako o závod, že budou přeplněné lidmi a že se zvířata budou převážet na střeše, jsem tušila, ale že skončím se slepičincem na hlavě?! Když si o týden později paní veze na klíně, v plínečce zabalené prasátko, už nás to ani nezaráží.

Doprava je samostatnou kapitolou při cestování Střední Amerikou. Je zběsilá, chaotická, nepohodlná, nepraktická a nejzdlouhavější  ze všech turistických oblastí na této planetě. Jezdí se jen za denního světla, protože v noci přebírají vládu nad silnicemi guerilly.  A tak se to stalo, na poslední dvě země: Kostariku a Panamu, nám zbylo jen něco málo přes týden.  Týden, který se pokoušíme řítit maximální rychlostí, abychom z něj měli maximum.

Hned naše první zastávka je hlavně o rychlosti. Svištíme uprostřed deštného pralesa Monteverde v severní Kostarice od jednoho staletého stromu ke druhému, jako s větrem o závod. Tradiční liány, které ke svým expedicím používal Tarzan, zde nahradili moderními zip linami. Člověk je pomocí popruhu zavěšen ke káblu vedoucímu mezi stromy a pomocí vlastní váhy a gravitace si létá po lese jako zmiňovaný divoch. „Zip lines“ původně používali vědci, aby se lehce pohybovali mezi korunami stromů v deštném pralese, brzy se  ale tohoto nápadu chytl turistický průmysl a dnešní Kostarika je jimi přímo posetá.

Vidět Pacifik a Atlantik zároveň z jednoho místa? Ve Střední Americe je to možné hned na dvou místech. Jedním je vrcholek hory Chirripó  (3820mnm) v jižní Kostarice a druhým vrcholek sopky Barú (3475mnm) v severní Panamě. My si tento netradiční výhled vychutnáváme na Barú a to ještě současně s východem slunce. Pět hodin výstupu většina turistů překonává v noci, aby se na vrcholek dostali v době nejčistší oblohy, při svítání. Je neuvěřitelné vidět, jak je Amerika v Panamě úzká. Z jedné strany na druhou pouhých 80km.

Geografická poloha Panamy určovala její historii od dob kolonizace až do dneška. Panamské úžiny využívali již Španělé v 16tém století, kdy využívali Panamu jako základnu pro dobývání Incké říše. Zlato odtud dovezené se po stezkách nosilo přes Panamskou úžinu a na východním pobřeží se nakládalo na lodě do Evropy. V roce 1821 se Panama osvobodila od španělské nadvlády a stala se součástí velké jihoamerické Kolumbie. Hned v polovině 19. století Kolumbie podepsala smlouvu s USA na základě, které Američané přes úžinu vybudovali železnici. Ve Spojených státech právě vrcholila zlatá horečka a americký středozápad byl neprůjezdný kvůli nepřátelským indiánům, takže nejsnazší cesta z východního na západní pobřeží USA vedla právě přes Panamu! Myšlenka na zbudování kanálu přišla po úspěšném dokončení Suezského průplavu. Koncesi dostali Francouzi, kteří ale po necelých deseti letech a 22000 mrtvých dělníků kvůli tropickým nemocem, zbankrotovali a stavbu opustili. Koncese se stala atraktivní pro Spojené státy, jejich zapojení, ale okamžitě odmítla Kolumbijská vláda. Příležitosti se chopili Panamští nacionalisté a dohodli americkou podporu při vyhlášení panamské nezávislosti výměnou za koncesi na stavbu kanálu. A tak se i stalo, v roce 1903 Panama vyhlásila samostatnost a USA ji okamžitě uznali. Stavba kanálu mohla tedy pokračovat pod americkým vedením, pod nímž byl i roku 1914 dokončen.

Panamský kanál je od roku 1999 pod správou Panamy a jedná se o jednu z nejvýznamnějších světových dopravních tepen. Ročně jím propluje 14 tisíc lodí, které se všude na světě staví přesně na rozměry zámků Panamského průplavu – maximálně 305 metrů dlouhé a 33,5m široké. Za průjezd Panamským kanálem se platí dle váhy lodě od 30 do 500 tisíc dolarů. A platba lze provést pouze v hotovosti! Tento stavitelský kolos obdivujeme u zámků v Miraflores, kde před našima očima proplouvá několik gigantických tankerů. Mnohatunové kolosy se pomalu zvedají o celých 16 metrů a my si představujeme, jak lodní kapitáni pobíhají po Panama city s kufříky plnými peněz, aby zaplatili průjezdní poplatek.

Panama city je bezesporu nejzajímavějším hlavním městem střední Ameriky. Ač nemá ani milion obyvatel, za její skyline moderních mrakodrapů by se nemuselo stydět ani velké severo- americké město. Kromě moderních čtvrtí je v Panamě i kouzelná část Casco Viejo, původní koloniální město, které bylo po desetiletí opuštěné a zpustlé. Dnes se do jeho ulic vrací investoři a rekonstruují honosné paláce. Ty jsou leckdy tak zničené, že lze zachovat jen přední fasádu a zbytek domu je nutné nově dostavět. V dnešním Casco Viejo je bizardní směska rozpadlých domů, obývaných spodinou společnosti a super-luxusních apartmánů pro mezinárodní smetánku. Je jisté, že za pár let zde bude místo už jen pro bohaté.

V Panama city končí naše cesta Střední Amerikou. Další destinace - Kolumbie v Americe Jižní. Mezi nimi tkví jedna z posledních skutečných divočin na světě – Darien gap. Netroufá si do ní vstoupit ani proklamovaná pan-americká dálnice, která končí 100km před panamsko-kolumbijskou hranicí a zase 100km za ní pokračuje. Pozemní přechod Darien gapu je díky přítomnosti kokainových guerill tak nebezpečný, že jeho smrtelná tóla dosahuje až 60ti procent a tak se stává možná nejnebezpečnější hranicí na světě. Tudy tedy doslova cesta nevede.

Kostarica i Panama jsou země ze svého regionu nejvyspělejší a pro turistu zároveň nejdražší. Jejich hlavní devízou je jejich přírodní bohatství, neprostupné deštné pralesy, plné tropických živočichů, aktivní sopky, surfovací vlny Pacifiku a tyrkysové vody Karibiku. Zatímco Kostarica je přeplněná turisty, Panama je dosud neobjevená a poskytuje mnohem větší prostor pro prozkoumávání a dobrodružství.

Nasedáme na letadlo a míříme do Cartageny, perly Karibiku, odkud bude příští blog.

Novinky z mé cesty a fotky v předstihu najdete na FB:

http://www.facebook.com/#!/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

 

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 25.6.2012 8:00 | karma článku: 15,72 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik