Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narkomafiáni z Karibiku: Nikaragua

„Ta už toho taky viděla spousty“ kýve svalnatý černoch v přístavu směrem k loďce, která nás má za chvíli převést na ostrov de Mais Pequena v karibských vodách Nikaragui.„jako co?...viděla?“ ptám se zcela nechápavě.„Kokain. Když se veze takto s lidma, tak daj každýmu nějaký prachy, aby byl zticha“ vysvětluje s výrazem „další turistka, co nechápe, jak se věci mají“. A já jen zírám. To že jsou ostrovy de Mais jedním z překladních míst kokainu na jejich cestě z Kolumbie do Ameriky jsem věděla, ale to že se hned v první hodině svého pobytu tady dozvím, že kilo kokainu stojí cca 1000USD, lidé jej sem jezdí nakupovat třeba po padesáti kilech a loďky plují plně naložené bílými balíčky, vždy za pomocí někoho z místních, kdo zná poměry; to jsem opravdu netušila. A to jsem se jen tak tak vzpamatovala z letu. Největší nikaragujská letecká společnost nás nahnala do 12ti místného letadla s jedním motorem. Kabina byla jen jedna pro piloty i pasažéry zároveň, takže jsme pilotům celý let koukali přes ramena a tajili dech, když jejich přístroje začali při rychlém klesání pípat, stejně jako to pípá v amerických katastrofických filmech těsně před tím, než se letadlo zřítí na střechy spícího velkoměsta.

Let i cestu rychlolodí na přepravu kokainu jsme nakonec přežili a strávili několik odpočinkových dní pod palmou, v bílém písku Karibiku. Ostrov Isla de Mais Pequena je menším ze dvou „kukuřičných“ ostrovů na východním pobřeží Nikaragui. Je jen pár kilometrů dlouhý se 700 obyvateli žijícími v pomalém tempu. Jako celá Nikaragua, i tento ostrůvek je ještě turismem nezkažený a lze zde pronajmout dřevěnou chatičku přímo na pláži za pár dolarů. Pláže jsou bílo-bílé, lemované kokosovými palmami a naprosto opuštěné. V tyrkysových vodách se dá šnorchlovat či potápět mezi korály, s rejnoky a žraloky.

Nikaragua je svým způsobem poklad střední Ameriky. Po dlouhá léta zničovaná občanskou válkou, dnes nejbezpečnější zemí regionu s omšelým šarmem, kdy stále čekáte, že z vedlejšího vchodu vyběhne James Bond ve svém honu za zlosynem zeměkoule. Je nejméně turisticky podbízivá a přitom může nabídnout autentická koloniální městečka, vulkanickou přírodní scenérii i nedotčené pláže Karibiku.

To, že budu nakonec z cestování po Nikaragui nadšena, bych v průběhu prvních hodin zde nečekala. Nekonečný průjezd Hondurasem nás dovedl na hranici až po setmění, což evidentně již nebyla ta správná hodina. Úředník na pasové kontrole uprostřed rozblátěné meze, líně prohlíží můj pas. „a odkud, to jste?“ ptá se. „Republica Checa“ odpovídám. „a má to ještě jiný název?“ ptá se znova „Czech republic“ znova odpovídám. Hledá asi 5 minut v počítači a potom se zase ptá „a ještě nějaký jiný?“ „Nic o čem bych věděla.“ k jeho zklamání odpovídám. „tak to tu nemám“ zní nekompromisní rozsudek. „Musíme zavolat na ústředí“. Nejdříve se ale rozhodne obsloužit celou frontu za námi. Čekáme 10 minut, 20 minut, přemýšlíme, zda je to pokus o vymožení si úplatku. Nakonec s asertivním úsměvem strkám hlavu do okénka a žádám ho, zda by mohl zavolat, že už je dost pozdě. „Czechoslovakia!“ je ten správný název, hlásí nadšeně po konzultaci s ústředím. Můžeme tedy do země.

V 8 večer se v Nikaragui už necestuje. To nám alespoň vysvětlí kluk s dodávkou, požadující nehoráznou cenu za svezení do nejbližšího města. Po dlouhém smlouvání, nakládání ostatních pasažérů a rajčat, jedeme směrem k neznámému městu, který není v žádných průvodcích, kde se dnes budeme muset ubytovat. Jeden ze spolucestujících ovládá solidní angličtinu a doporučuje hotel v centru. Mají plno. „Znám jiný, kousek odtud, jen 10USD na celou noc!“ nadšeně hlásí a za chvíli nás vykládá u blízkého motelu. Pokoj mají. Je čistý, je tu postel, televize, koupelna, zrcadlo, stolek a divná stolička. Něco tu ale nehraje, na stolku je kondom, zrcadlo je v pásu jen přímo naproti postele, stolička je klekátko a v televizi jede jenom porno. Záhy chápeme, co znamenalo „10USD na CELOU noc“, normálně se zde totiž platí na hodinu! To, že je tu motel běžnou přezdívkou pro hodinový hotel se dozvídáme až mnohem později. Je normální, že mladí lidé žijí až do svatby se svými rodiči, takže „motely“ jsou u místních velmi oblíbené.

Ostatní dny v Nikaragui již zdaleka nejsou tak dramatické. Po noci v hodinovém hotelu jsme se bezproblémově dostali do koloniálního městečka Leon. Kdysi mocné a bohaté, dnes omšelé, ale stále živé. Krásně zachovalé centrum s majestátnými katedrálami a elegantními koloniálními domy slouží  místním lidem. Na náměstí se honí děti, kolotočář ručně pohání svůj řetízkáč, stánky prodávají drcený led se sirupem a v pátiích se prodávají punčocháče a trenky. Další krásné koloniální město, Granada, je již upravena k turistickým účelům. V centru jsou jen drahé hotely a vybrané restaurace. Kromě jedné ulice s bary je tu mrtvo. Místní lidé byli vytlačeni na periferie a město ztratilo svou duši.

Celá krajina Nikaragui je posetá charakteristickými liniemi sopek. Uprostřed obrovského jezera Nikaragua je i sopečný ostrov Isla de Ometepe, kde zakončujeme naši cestu Nikaraguou. Dva vulkány ostře vystupují nad plochou hladinu jezera a tvoří tak nevídanou scenérii. Ubytováváme se na jedné z pláží, koupeme se ve vnitrozemním jezírku Ojo de Aqua a na závěr vystupujeme na jednu ze sopek. Trasa vede z úrovně moře do 1400 metrů nad mořem, nejdříve přes banánové plantáže, do džungle a nakonec mokrým deštným pralesem až k jezeru, které je v kráteru. Není to nejsnazší jednodenní výlet, ale za krásné výhledy a opice poskakujícími v korunách stromů nad našimi hlavami, rozhodně stojí.

S kokainem jsme se zde už více nesetkali. O střední Americe, ale platí více než o kterém jiném regionu, že je definovaná svou polohou. Z jedné strany Pacifik, z druhé pohádkový Karibik. Z jedné strany Kolumbie, největší světový producent kokainu, z druhé USA, jeho největší konzument. A střední Amerika je jen překladiště. Překladiště, které dělá z hlavních měst metropole vražd (Honduras má nejvyšší míru vražd na člověka na světě) a kde regionům vládnou narkomafiáni (severní Mexiko a Darien v Panamě). Nikaraguánci jsou alez minulosti násilím tolik přesyceni, že si pevně stráží svůj mír. Máte zde pocit, že jste ve správný čas na správném místě.
Před přejezdem do Jižní Ameriky nás ještě čeká Kostarika a Panama. Odtud bude příští blog.
Novinky z mé cesty a fotky v předstihu najdete na FB:
http://www.facebook.com/#!/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Adriena Vyzulová | sobota 26.5.2012 8:00 | karma článku: 16,11 | přečteno: 1504x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik