Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gorily v dešti: Uganda

„Sexuální pracovnice podezřelé z toho, že jsou studentky“ hlásá popisek k fotce mladých dívek v místních novinách. Kroutím nevěřícně hlavou a přemýšlím, co nás zde asi všechno čeká. Winston Churchill Ugandu označil jako „perlu Afriky“ a ta se tímto označením stále hrdě pyšní. V srdci Afriky, na březích Viktoriina jezera, na jih i na sever od rovníku.  S rudou půdou, zelenými banánovými plantážemi, neprostupnými pralesy a nedostupnými vrcholky hor. Není zde podezřelé, že je mladá dívka sexuální pracovnice, ale to, že je studentka. Být HIV pozitivní je normální.

„Nepotřebujete náhodou něco?“ ptá se nás na ulici Jinji místní mladík

„jak „něco“??, co máš na mysli?“ ptáme se my zmateně nazpět.

„…no, kdybyste něco třeba potřebovali, mohl bych vám pomoct“ nesměle odpovídá a my pochopíme, že nám nenabízí ani drogy, sex ani rock and roll, ale služby průvodcovské, jenže to jaksi ještě chudák neumí. Zdvořile odmítáme, stejně nás nenapadá, kudy by nás v tomto městečku mohl provázet. Jedna hlavní silnice s bankami a indickými obchůdky. Všechno přízemní, zaprášené, atmosférou připomínající westernové městečko. Pistolník s kolty prokletě nízko zde určitě taky někde najde. Turisté sem jezdí jen kvůli Nilu. Zdroj nejdelší řeky na světě je ve vodách Viktoriina jezera, právě na okraji Jinji. Nil je už svého začátku obrovský, z části napájený vodami jezera, z části vlastním podzemním pramenem. Jeho síla byla ještě před pár měsíci lákadlem pro adrenalinové nadšence z celého světa, kteří sem jezdili na vyhlášený rafting s rapidy 5.tého stupně. Dnes, po výstavbě dvou přehrad, napájí elektřinou celé široké okolí a v jeho klidných vodách se dá už jen nasednout na loďku či kajak a pozorovat tisíce ptáků na jeho březích – potápějící se kormorány či vzácné ledňáčky.

Z Jinji míříme do Sipi, na východě země, kde se na úpatí hory Elgon nachází několik malebných vodopádů. Cesta sem je divoká. Narvaný minibus, úzké silnice, divoké předjíždění. Hele, auto vedle nás srazilo přecházejícího člověka. Rozrazilo mu hlavu a odmrštilo ho asi 30 metrů dopředu. Nikdo nezastaví, stejně bude asi mrtvej, kdyby nebyl, tak nebude mít peníze na doktora. Lidský život zde nemá žádnou hodnotu. To ostatně dokázala i drastická post-koloniální historie Ugandy. Krvelačný diktátor Milton Obote byl za britské podpory vystřídán ještě krvelačnějším Idi Aminem. Jeho režim se v 70tých letech neblaze proslavil vyvražděním 300 tisíc  politických oponentů a velké části zvířecí populace krásných ugandských národních parků. Režim bohatl z prodeje slonoviny, lvích i gorilích trofejí. Od roku 1986 Ugandě vládne prezident Museveni, pod jehož pevnou rukou země už skoro třicet let užívá míru, stability a ekonomického růstu. Dnes je Uganda jednou z nejbezpečnějších zemí Afriky, ale je to stabilita zbudovaná jediným člověkem a odsouzená k zániku příchodem dalšího Amina.

Krása Ugandy je nepopiratelná. Obdivujeme ji nejdříve na vodopádech v Sipi. Bydlíme ve skromné chatičce s luxusním výhledem (vyhlídkové okénko je dokonce i na kadibudce) na všechny tři vodopády. Stezka od jednoho k druhému vede malebnou vesničkou a banánovými plantážemi. Děti hrají fotbal, dospělí popíjí pivo, nikdo nevypadá, že by trpěl hladem či nouzí. My si pochutnáváme na místní kávě a banánové bábovce. Dalším nádherným místem je jezero Bunyoni. Zasazeno do hornatého terénu s bujnou tropickou vegetací, poseto malými ostrůvky a ještě menšími vesničkami. Pronajímáme loďku a jedeme se podívat na trh na druhé straně jezera. Neprodává se zde nic než cukrová třtina a zelené banány matoke. Na hranicích s Rwandou je také osada Pigmejů, národa, který tradičně žije v džungli a živí se lovem. Jelikož se dnes ale džungle přeměnila na národní parky a zabíjet gorily na potravu už není dost dobře možné, vláda je přesídlila do jiných oblastí. Evropská unie potom přišla, postavila jim domy, vodní nádrže a kadibudky. Pigmejové ale o nic z této kvazi pomoci nestojí, vedle domů mají svoje hnízda z větví a listí, pro vodu chodí do potoka a na záchod do pole.

Hlavním lákadlem a největší turistikou atrakcí Ugandy je návštěva neproniknutelného lesa Bwindi a horských goril, které zde žijí. Na zemi zbývá posledních 700 kusů horských goril, 400 z nich právě v Ugandě, zbytek je rozdělen mezi Rwandu a Demokratickou republiku Kongo. Povolenka na návštěvu goril je vzácným zbožím. Musí se zamlouvat i několik měsíců dopředu a její cena je pro rozpočet baťůžkáře doslova zničující. My sháníme na poslední chvíli místa v nejodlehlejší části parku, na hranicích s Kongem. Celý business postavený kolem návštěv goril je stavěný pro nóbl klientelu. Je zde k dispozici ubytování v ceně řádů stovek dolarů za noc, plné penze evropského jídla i vychlazené francouzské šampaňské. My se ubytováváme v kempu, pod stanem a domlouváme se s paní v blízké vesničce, že nám bude vařit. Zaměstnanci kempu nám dělají doprovod na každém kroku, a když je odháníme, tak nás varují že, by na nás ale mohli mluvit místní lidé. Nad tím, že nám to nevadí, jen nevěřícně kroutí hlavou. Scenérie v okolí kempu je dechberoucí. Na jedné straně masa džungle Bwindi, na druhé pásmo sopek Virunga, začínající v Kongu, přecházející Rwandu až do Ugandy. V noci se odehrává nejkrásnější světelná show, když nad námi září miliony hvězd s jasně viditelnou Mléčnou drahou a na horizontu můžeme pozorovat rudé prameny vzdálené vybuchující sopky. Na gorily vyrážíme ráno, nejdříve zaregistrovat v rangerské stanici, kde potkáme zbytek naší 6ti členné skupinky. Proč se to tady jmenuje deštný prales, zjistíme už při sestupu k džungli, kdy prudký liják promění naši cestičku na blátivou skluzavku. Zato jsme ale odměněni setkáním se skoro celou tlupou. Vidíme hravé gorilátka, které od nás skotačí na dosah ruky, jejich obezřetné matky i gigantické samce. Dominantní samec v tlupě obstarává všechny samice a jeho postavení je tedy stále v ohrožení, protože i jiní by chtěli užívat samičí společnosti. S touto třináctičlennou tlupou trávíme více než hodinu, pozorujeme, jak obratně postupují porostem a žvýkají výhonky, naprosto nerušeni stále padajícím deštěm.

Uganda je jediná země, kterou jsem v Africe navštívila, kde se cítíte jako v Africe. Takto má tento kontinent vypadat. Neuvěřitelné scenérie, exotická zvířata, houfy dětí, které si s vámi chtějí hrát, nejistota bezpečí. Afrika je ztracená pro ekonomickou prosperitu a pokrok. Místní lidé nebudou nikdy makat, jako křečci v klecích, jako to děláme my, nebo asiaté. Se všemi radostmi i strastmi, které to s sebou přináší, jsou divocí a svobodní.

Návštěvou Ugandy se loučíme s Afrikou.  Mám teď za sebou celkem 15 měsíců cestování. Další kontinent na seznamu je Amerika, kde přes sérii banánových republik budu mířit do Ameriky jižní. Příště ale ještě povídání z návštěvy továrny na sny – Los Angeles.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

 

 

 

Autor: Adriena Vyzulová | úterý 10.4.2012 8:00 | karma článku: 26,62 | přečteno: 2583x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik