Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Živá voda na Srí Lance

Najít hotel, vyčůrat, oběhnout památky, koupit jízdenku, najíst, vyspat, sbalit, odjet. Vybalit, oběhnout, sehnat, sbalit, odjet. Vybalit, sbalit, odjet. Můj život v kostce. Toužím po rutině, po 3 jídlech denně, po skříni kam bych uložila oblečení, po známých tvářích. Chci živou vodu na záda prohnutá pod 25kg nezbytností, na žaludek atakovaný tropickými bakteriemi. Je na čase se zastavit, nadechnout, odpočinout. Dát si prázdniny od prázdnin.

 Zatímco dříve se živá voda hledala v neprostupných džunglích a za smrtícími bodci neohrožených bojovníků, moderní cesta vede do holistických lázní, do něžných rukou usměvavých masérek a moudrých léčitelů. Krásné dva týdny v ayurvedickém resortu na Srí Lance trávím se svou mámou, tetou a strýcem, kteří sem přijeli za mnou a nabrat sílu a energii na další rok každodenních starostí.

Ayurvéda je prastarý systém indické medicíny, která pojímá člověka jako celek, neléčí symptomy, ale udržuje v těle rovnováhu energií, která zajistí pevné zdraví. Jako prostředek využívá olejové masáže, parní lázně a individuální kombinaci bylinek ať v prášku či v podobě čaje. Když se do hotelu zapisuji, netuším, co mě čeká a ayurvedickou kúru si v zásadě představuji jako ráj na zemi. A v zásadě mě tato představa ani nezklame, jenže abyste se dostali do ráje, musíte projít doslova a do písmene očistcem. Zde očistcem olejovým.

Mámu vidím po roce. Tohle celé jsem zpunktovala já. A ona teď zvrací vedle v koupelně. Už asi po desáté. Jsme tu první den a zatím všechno probíhalo krásně: uvítací ovocný koktejl, kvítky jasmínu na polštářích, z postele výhled na moře. Lékař se vyptal na všechny nemoci, na naše očekávání, předepsal denní masáž celého těla, lázeň, zábal, akupunkturu, beztukou dietu a bylinky. A právě z těch mi tu máma zvrací. Máme je zapíjet 5x denně, většinou teplou vodou a většinou jsou opravdu hnusné. Jedna dávka chutná jako ocet s hlínou, jiná jako pepř s tonikem. Z té se nám dělá špatně všem. Doktor se nenechá vyvést z konceptu, hodnotí, že jsme zkrátka slabí Evropané a že máma napříště „pepř s tonikem“ pít nemá – nechá jí připravit jinou „chutnou“ kombinaci.

Kromě tohoto incidentu, ale první týden probíhá velmi příjemně. Ayurvedická kúra by měla trvat nejméně týdny tři  – první je přizpůsobovací, druhý čistící a od třetího týdne začnete léčit své neduhy. Tak dlouho my ale nemáme, takže užíváme plnými doušky, ten první, nenáročný. Den začínáme s tělem propíchnutým jehličkami na akupunktuře, před polednem máme slastnou čtyřrukou synchronizovanou masáž celého těla, následovanou zábalem a relaxací v zahradě a bylinkovou či parní lázní. Po obědě čas na vlastní aktivity nebo odpočinek. Většina lidí využívá bazénu či moře, ale koupat se po kúře doporučené není. Pro pohyb jsou zde hodiny jógy nebo dlouhé procházky po pláži.  Velmi dobrá je i zdejší kuchyně, v indicko-sri landském stylu. Jediným zádrhelem je, že máme všichni nakázanou dietu, takže občas mlsně pošilháváme po tučných pokrmech sousedů. A taky celerová šťáva, kterou dostáváme jako první věc ke snídani. Teplá celerová šťáva. Fuj.

V dobrém rozmaru po prvním týdnu navštěvujeme pana doktora a posloucháme, jaké procedury nám doporučí na druhý týden – očistný. Heslo dne je olej. Olej VŠUDE. Hned následující den nám nalijí olej do očí. Do bazénků vytvořených na našich víčkách musíme otevřít oči a mrkat. Prý dobré na zrak a nakonec to není tak nepříjemné, jak to zní. Další procedura je zákeřnější. Hadičkou do análního otvoru zavedou dvě deci…oleje a my máme držet…až do rána. Naše výrazy při večeři, kde sedíme svorně „se staženou prdelí“ jsou vše-vypovídající. Pro dobrý sluch se lije olej do uší, proti zánětům mandlí do nosa. Kromě toho každý den pokračujeme s olejovou masáží celého těla, včetně hlavy, takže opravdu nabýváme dojmu, že z nás budou dokonale promazané stroje.

Kromě toho podstupujeme i dvě speciální kúry. Jedna je na pročištění zažívacího systému, který je dle ayurvédy původcem většiny nemocí těla. Ráno se napijete značně nechutného lektvaru a zbytek dne trávíte vyprazdňováním na záchodě. Kromě toho se dva dny v podstatě nejí. Druhou důležitou částí lidského těla, která potřebuje očistu, je hlava. Ke zklidnění psychickému, zbavení stresu a jiných mentálních neduhů se předepisuje Shirodara, kapání teplého oleje na místo na čele, kde máme třetí oko. Někteří si účinky Shirodary nemůžou vynachválit, popisují stavy lehké euforie, jiné nervují mastné vlasy, které si po dobu kúry nesmí umýt. Jisté je, že po druhém týdnu jsme očištěni dokonale.

Tam, kde by normálně následoval týden očistný, je pro nás čas finálního zúčtování.  Pokud jsme se zde živé vody nenapili, rozhodně nás jí museli aspoň postříkat. Rodina je nadšená, příznaky dlouhodobých potíží polevily, všichni se cítí plni energie. Já bez nemocí přijela a také bez nich odjíždím. Navíc odpočatá a motivovaná na další dobrodružství. A jsem si jistá, že dobrodružství přijde, letím totiž do rovníkové Afriky.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

       

Autor: Adriena Vyzulová | čtvrtek 9.2.2012 8:00 | karma článku: 17,05 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik