Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ach, ta láska asijská

„ Víš, začínáš stárnout, měla by ses brzy vdát.“ Přátelsky se mi snaží poradit jeden z námořníků, když sedím na neuvěřitelně špinavém schodku lodi Pelni v Indonésii. Připomíná mi to tady podpalubí Titaniku, obrovské, přelidněné, stísněné, v případě havárie neuniknutelné. A teď ještě tohle, další člověk, který mi chce radit, co s mým životem. Otázky na věk a rodinný stav jsou v Asii běžné, to že je žena v mém věku svobodná, bezdětná už rozhodně ne. „Výborná rada, ještě že už to konečně vím“ říkám si v duchu. „a jak bych to asi tak měla udělat??, to by mi ještě neporadil?“ reptám si pro sebe. Pak mě ale přemůže zvědavost. Jak se to tady vůbec dělá? Jak to, že všichni najdou partnera nejpozději do 25.tého roku a zůstanou s ním celý život? Jak je možné, že si tady lidé rodiny váží, rozvodovost je nulová? Co dělají jinak, než my? Odpovědi jsem nedostala ani od námořníka, ani od nikoho jiného za celý rok v Asii. Můžu si jen domýšlet, z příběhů, které jsem slyšela, od lidí, které jsem potkala.

„Brahmán, 22 let, univerzita, hladce oholen.“ Takovýmto inzerátem v novinách hledají obvykle nevěstu pro svého synka rodiče v Indii, kde je snad nejorganizovanější systém námluv. Manželství z lásky je výsada bohémů a 99% populace praktikuje rodiči předem dohodnutá manželství. Budoucí manželé musí být ze stejné kasty, podobně hmotně zabezpečení. Je-li synek či dcerka ve věku na vdávání, dá se jednoduše inzerát do novin.  Jakmile se najde vhodný partner, rodiče se sejdou, vše domluví a není výjimkou, že budoucí novomanželé se poprvé vidí až na svatbě.

Sree, kterou jsem potkala v Nepálu, si domluvené manželství nemohla vynachválit. Je o něco málo mladší ode mě, poměrně emancipovaná, energická. Je čerstvě vdaná a evidentně velmi zamilovaná, přesto, že jí manžela vybrali rodiče a před svatbou ho sotva znala. Podle ní se samotná láska u manželství z lásky vytratí ještě před svatbou. „Lidé se zamilují, poznají se a berou se už jen ze stereotypu“ domýšlí si.  Její vztah se právě tvoří a než láska opadne, bude už na světě hromádka dětí, které jej budou dále zpevňovat. Manžel si získá kromě lásky i respekt, jako živitel rodiny a žena jako udržovatelka domácího tepla. S velkou rodinou je už rozvod nemyslitelný.

V buddhistických zemích není systém tak rigidní. Mladí lidé si můžou najít partnera sami, což není vždy jednoduché, protože styk mezi muži a ženami je omezen a sexuální vztah před svatbou většinou naprosto nepřístojný. Pokud se ale přesto dva lidé zamilují, například při studiích, vždy musí partnera schválit oboji rodiče. Náš průvodce v Tibetu, je šťastně ženatý se svou kolegyní, průvodkyní z agentury. Vypráví ale, že než si ji vzal, měl ještě jeden vážný vztah. Jeho vyvolená se však nelíbila rodičům, kteří mu ženitbu zakázali, a on se s ní musel rozejít. Důvodem bylo, že prý páchla jako liška! A co kdyby to zdědily děti?

Na vztah mezi místním a cizinkou nebo cizincem je pohlíženo jako na vyloženě „sňatek z rozumu“. A není se čemu divit – když koukáte na páry starých či ošklivých bělochů a mladých krásných Asiatek, těžko věřit, že si ho vzala kvůli charismatu.  Evropský muž je zde kořistí na bohaté vdavky, evropská žena symbolem snadného sexu. Co já jsem dostala nabídek! Od zdvořilého „could you spend the night with me? I mean, if you dont mind…“ (Mohla bys se mnou strávit noc? Tedy, pokud by ti to nevadilo…) až po prachsprosté lákání na domácí porno natočené na mobilu. Někteří na to šli ale i chytře, když odhalili mou zálibu v jídle tak slibovali, že mi budou vařit. A odolat tomu už nebylo jednoduché…

Zvláštní, jak jsou zde vztahy racionální, vykalkulované, předpřipravené. Tady v Asii. Tady, kde to na vás z každého rohu křičí emocemi. A přitom jak snadno se tu zamilovává! Ve stínu palem, v teplém moři, kde v noci světélkuje plankton, pod vodopády, při ohnivých západech slunce.

2011 pro mě byl rokem Asie. Většinu roku 2012 už budu jinde. Odjíždím stále svobodná, bezdětná a bez inzerátu v novinách, ale rozhodně zamilovaná. Zamilovaná do vápencových skal, pálivého jídla, mangového džusu, všudypřítomného chaosu, vůně jasmínu, sluníčka v podvečer, usměvavých obličejů, pestrobarevného oblečení, slonů na ulicích. Jedu do Afriky. A jak to dopadne s láskou tam, se teprve uvidí.

Na Afriku bohužel nemám příliš času, vybírám proto jen dvě země, jednu typicky africkou a jednu africky netypickou: Keňu a Etiopii. Odtud se vám ozvu příště.

Novinky z mé cesty a fotky v předstihu najdete na FB:

http://www.facebook.com/#!/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Autor: Adriena Vyzulová | čtvrtek 23.2.2012 8:00 | karma článku: 16,62 | přečteno: 1630x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik