Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostrov čaje, slonů, drahokamů: Srí Lanka

Vůně jasmínu vás vítá už na letišti, když přijíždíte do tohoto ostrovního státu proslulého pod názvem Cejlon. Krásné ženy v pestrobarevných sárí, muži v dlouhých sukních, pekelně pálivé kari i lahodně jemný buvolí jogurt, staleté banyanové stromy a rozvážné rodinky slonů,  vás čekají, až projdete jeho branami. Ve starých královských městech si na své přijdou milovníci historie, v horách nadšenci pro čaj a přírodní scenérie, u moře odpočinku-chtivý požitkáři.

Sedím na skále, kousek od řeky, kde se přede mnou koupe asi 60 slonů. Malí, velcí, rozverní i líní. Zvlášť povedená jsou sloní mimina, potápí se, nabírají do chobotu vodu a vystřikují ji kolem, jako vodotrysk, vše pod ochranným dohledem mámy, ke které si občas přijdou sosnout trochu mlíčka. Nejroztomilejší podívaná za dlouhou dobu. Všichni sloni jsou ze státního sloního útulku v Pinnewale, kousek od Kandy. Mahautové je každé dopoledne i večer naženou do tropické řeky na koupání a zajistí tak turistům krásnou a velmi oblíbenou podívanou.

Kandy je moje první zastávka na putování po Srí Lance a pro tuto zemi mě naprosto nadchne. Ač druhé největší město na ostrově, má klidnou atmosféru a u břehu jeho jezera se dá nasávat historická atmosféra i příjemně odpočívat. Srí Lanka je země buddhistická a v Kandy je uložena nejsvětější  relikvie ostrova – Buddhův zub, který byl prý ukraden z jeho kremačního lože v Indii před 2500 lety. Zub je uložen v sérii několika zlatých truhel v chrámu, který dříve býval součástí královského paláce a navštívit jej je zážitek zvláště v průběhu každodenních ceremonií.  Do zamčené svatyně mají přístup jen nejvyšší kněží, kteří mu každý den třikrát nosí obětiny a potravu. V té době se za zvuku bubnů a píšťal dveře otevřou a věřící i zvědaví turisté mají možnost na pár sekund zahlédnout zlatou truhlu. Kromě chrámu svaté relikvie a fotogenických koloniálních budov je v okolí Kandy k vidění ještě zmiňovaný sloní sirotčinec a elegantní botanická zahrada, kterou založili Britové a procházka jejími úhlednými záhony a pod labyrintem větví stromů je velmi půvabná.

Z Kandy se přesouvám do horského městečka Nuwara Eliya, kde se nachází nejznámější plantáže proslaveného cejlonského čaje. Nuwara Eliya bývala anglická horská stanice a anglickou atmosférou to tu doslova čiší. Jsou tu dřevěné domky se záhony trvalek, dostihová dráha i golfové hřiště. Nejoblíbenější zábavou je samozřejmě návštěva plantáží a továren na zpracování čaje, kde vám ochotně vysvětlí celý proces. Horský terén ale nahrává i přírodním scenériím, je zde hned několik velkých vodopádů a krásný národní park Hortnons plains (Hortnovy pláně). Příroda náhorní plošiny je úchvatná, oproti tropům o pár hodin dále, je zde studené klima, traviny, na kterých se pasou jeleni a horská džungle s mechovým porostem. Všechno to končí ostrým srázem několik set metrů, jakoby zde končilo vše, končil celý svět. Při vstupu mě ale nemohl nezarazit rozdíl ve vstupném pro domorodce a cizince. Zatímco místní platí cca 10kč, cizinec zaplatí celých 500kč, což je 50ti násobek. Tento poměr cen je na celém ostrově běžný a je rozhodně nejvyšší, co jsem viděla kdekoli jinde v Asii. V tu chvíli mi dojde, že na Srí Lance zkrátka chtějí naše prachy a nebojí se o ně říct. Jak nebuddhistické.

V Nuwaře mám tu smůlu, že mi začíná pršet, minimálně každý den celé odpoledne, v podstatě až do konce mé cesty. Je to monzun, který sice končíval v listopadu, ale díky změnám v globálním klimatu je jeho termín nyní neodhadnutelný.  Vlaková dráha protínající hory a plantáže desítkami mostů a tunelů vede do dalšího horského městečka Ella. Mají zde být jedny z nejkrásnějších výhledů na Srí Lance. A skutečně, když si přivstanu a vyzbrojím se pláštěnkou, můžu obdivovat panoramata z vyhlídkových bodů Ella rock a malý Adamův vrcholek.

Touha po kousku autentické, neturistické Srí Lanky mě zavede pod hory do městečka Wellawaya, v jehož okolí jsou dvě archeologická naleziště se sochami Buddhy. Krajina je plná zelených rýžových políček, po kterých se hrdě promenádují divocí pávi, v lesích létají ledňáčci a vstupné na památky je symbolické.  Další zastávka, poutní město Kataragama je svaté zároveň pro tři náboženství – buddhisty, hinduisty a muslimy. Na nedělních obřadech jsou tu tisíce místních poutníků, kteří přináší náruče květin a ovoce pro uctění bohů či Buddhy, zvoní se na zvony, pálí se vonné tyčinky.

Na jižní rovině se rozprostírá také několik národních parků, kde stále buší putují divocí sloni a na větvích stromů na svou kořist číhají leopardi. Já opouštím neturistickou stezku a se jedu podívat do NP Yale, jednoho z nejznámějších. Vyjíždíme džípem před úsvitem, a v teplém ranním světle pozorujeme hejna letících ptáků, pávy sedící v korunách stromů, vodní buvoly užívající si koupel v jezírcích, krokodýly vyhřívající se na březích a rodinku divokých slonů při snídani. Na leoparda štěstí nemáme, ale přesto celé posádce našeho džípu návštěva Yale velmi líbí.

Na závěr mi zůstala skutečná koloniální perla Srí Lanky – původně holandské městečko Galle. Uličky krásně dochované pevností jsou tiché a čisté, ubytování v holandských domech připomene domov, obchůdky prodávají kvalitní suvenýry a v restauraci vám udělají chutné evropské jídlo i kapučíno Lavazza. Zkrátka kousek Evropy v tropech, což mi zrovna padne do noty. V okolí Galle jsou i proslavené pláže Hikkaduwa a Unawatuna, kde si užiji i povalování v lehátku a plavání v tyrkysovém moři.

Jedním z hlavních přírodních zdrojů, kterými Srí Lanka oplývá, jsou drahé kameny. Rubíny, smaragdy, safíry…pro milovníka šperků pravý ráj. Na Srí Lance si ale ten svůj drahokam najde každý člověk. Mě se například líbí názor slavného spisovatele sci-fi Arthura C. Clarka, který zde žil kus svého života. Pro něj byl největší poklad zdejší obloha, která je prý na Zemi nejlepší k pozorování galaxie. Úděl snílků.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

 

 

 

Autor: Adriena Vyzulová | středa 18.1.2012 8:00 | karma článku: 22,00 | přečteno: 2129x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 391x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik