Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život a smrt v Singapuru

Jako fata morgana působí Singapur, maličký ostrov zaklíněný mezi Malajsií a Indonésií. Uprostřed chaosu, chudoby a špíny je jeho organizovanost, prosperita a čistota skoro surrealistická. Singapur nabízí prvotřídní kuchyni, noční zábavu, nákupy, čistou, funkční veřejnou dopravu. Lidé jsou tvrdě pracující a dobře vydělávající, s (pravými) kabelkami Louis Vuitton a plynnou angličtinou. Zdejší svět je útěkem z Asie do západní civilizace. Zůstává jen tropické počasí s teplotami šplhajícími se ke 40 stupňům a 100% vlhkost. Ale i to se zde snaží přebít neustálým proudem ledového vzduchu z milionů klimatizačních jednotek. Iluze je dokonalá.

Do Singapuru přijíždím po dvou měsících strávených v Indonésii. Poslední týden v chatičce na pláži s nádrží studené vody na mytí a tureckým záchodem. Po všem, co jsem o Singapuru slyšela, je jasné, že kontrast bude obrovský. Přijíždím autobusem ze severu, v Kuala Lumpur se ujišťuji, že můj autobus jede na ulici, kde máme rezervovaný hostel. Po přejezdu hranice znovu s řidičem debatuji, kde přesně na Levender street autobus staví. Řidič mi ale najednou povídá, že konečná na Levender street není. „Vždyť jsem se ale ptala, zda jedete na Levender“ bráním se. Svou odpovědí mě naprosto odzbrojí: „yes we go, but we dont stop (ano, jedeme, ale nezastavujeme)“. Musím se smát, asi to s tou odlišností nebude tak žhavé. Podobnou odpověď bych čekala kdekoli v chaotické Asii.

V Singapuru se setkávám s kamarádkou Míšou, se kterou absolvujeme její dovolenou v Singapuru a Malajsii. Dále využijeme velmi příjemného provedení městem Evčou a Martinem, kteří sem na rok přesunuli své bydliště. Prohlídku města začínáme procházkou a obědem v Little India, pokračujeme nákupy v China townu, večeří a koktejlem Singapur sling ve stylovém distriktu Clarks Quye a na závěr naprosto  strhujícím výhledem na noční skyline Singapuru z nově postavené Marina Bay. Město funguje perfektně, metro jezdí na vteřiny přesně, taxíky nestojí v zácpách, jídlo je chutné, ulice uklizené. Spousta národností zde žije v klidu, míru a harmonii. Indové mají svou čtvrť, Číňany svou, expati se zavírají do svých luxusních kondomínií, všichni společně poslušně dodržují zákony, neplivají, nežvýkají, na ulicích nemočí.

Člověk se musí ptát, jak něco takového mohlo vzniknout. Na rovníku, bez surovinových zdrojů.  Zapátrala jsem tedy v literatuře a zjistila, že to, co dnes Singapur je, je zásluha pouhých dvou mužů. Prvním byl zakladatel Singapuru Sir Stamford Raffles, po kterém se dodnes pojmenovávají ulice, hotely i nákupní centra (a ano je to stejný Raffles, po kterém se jmenuje i největší květ Rafflesia). Druhým ministerský předseda v 2. polovině 20. století Lee Kuan Yew. Raffles měl jako zaměstnanec Východní Indické společnosti vizi svobodného přístavu, pod britskou správou. Pro svůj záměr si vybral tropický, bažinatý ostrov, v jehož útrobách řádili tygři a díky svým diplomatických schopnostem vyjednal jeho nezávislost na Malajsii. Nalákal sem ambiciózní obchodníky, kteří chtěli zbohatnout a s jejich pomocí vznikla velmi dobře prosperující, ale dost nebezpečná obchodnická společnost, která takto fungovala až do šedesátých let. V té době se ujal vlády Lee, který sem díky daňovým úlevám přilákal zahraniční kapitál a potom s penězi získanými od zahraničních společností vybudoval anglický vzdělávací systém, což vedlo k rychlému ekonomickému růstu. Na druhé straně Lee zavedl přísný pořádek, počínaje potlačováním politických oponentů, svobodným vyjadřováním názorů až po vyhlášený zákaz plivání žvýkaček. On udělal ze Singapuru to, co je teď. Byl premiérem 30 let a prý když odcházel, sliboval, že se vrátí i ze smrtelné postele, pokud se v Singapuru bude dít něco, s čím nebude souhlasit.

Největší zábavou dnešních Singapuřanů je shopping a ten se chodí provozovat na proslavenou nákupní ulici Orchard road. Nechoďte, ale pokud nemáte naditou peněženku. Ulice je totiž plná luxusních obchodů, v nichž lidé nechávají astronomické sumy. Stánky s napodobeninami, kterých je plná Kuala Lumpur nebo Bangkok zde opravdu nenajdete, ale je možné, že i zde se projevuje krize. Na Orchard road se totiž před pár dny otevřelo první H&M a na to abyste se dostali do jeho prodejny, se zde stojí čtyřikrát zatočená fronta!

Pokud toužíte po kulturním vyžití, nabízí se hned několik muzeí. My volíme návštěvu Asian civilisations museum, které vysvětluje historii a kulturu všech asijských národností, které zde dnes žijí, a že jich není málo. Expozice jsou krásně vizuálně ztvárněné a nejsou zahlcující. Pokud chcete při cestě Asií navštívit jen jedno muzeum, pak bych doporučila toto.

Singapur je také známý pro své zelené plochy. Naše celodenní návštěva zdejší zoo se okamžitě stává hlavním highlightem návštěvy Singapuru. Na volných prostranstvích bez klecí zde žijí zvířata především z tropických a subtropických oblastí, včetně velmi vzácných druhů. Bílý tygr, kterých tu mají hned několik, je ve volné přírodě již několik desetiletí vyhynulý. Ke všem zvířatům a pavilonům jsou velmi srozumitelné popisky a tabule se zajímavostmi. Například se zde dozvídám, že anglické označení klokana „kangaroo“ vzniklo tak, že se britští kolonizátoři ptali domorodých Australanů, jak se jmenuje ono podivné, hopsající zvíře a oni jim odpověděli, že neví, což se v jejich domorodém jazyku řekne „kangaroo“. A tak se dodnes klokanovi říká „nevím“.

Život v Singapuru tedy plný západních vymožeností. A co smrt v Singapuru? Kdo tam byl, ten ví, kam mířím. Každý Čech, který sem totiž zavítá, se minimálně jeden den baví nápisy ve zdejší městské hromadné dopravě. Ta se totiž jmenuje Singapore Mass Rapid Transit a má zkratku SMRT. V metru vás tak tedy například nabádají, že nyní můžete se smrtí i večeřet a nakupovat, což je podle výrazů modelů a modelek na plakátě evidentně velká zábava. Pokud máte dotazy, můžete kontaktovat zaměstnance smrti, nebo se podívat na www.smrt.com.sg a podobně.  Jistě zde nikdo netuší, jakou zábavu českým turistům těmito výzvami připravili. Když jedu za 3 týdny na singapurské letiště, kvůli letu do Číny, světelná tabule hlásí „thank you for boarding SMRT (děkujeme, že jste nastoupili do smrti)“. Na sucho polknu. Tohle si mohli odpustit.

Ze Singapuru jedeme hned do vedlejší Malajsie, kde užijeme spoustu zábavy. O tom již brzy.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 17.10.2011 7:30 | karma článku: 17,82 | přečteno: 1799x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik