Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výbušná Sumatra

Není ostrov na Zemi, který by byl svědkem většího množství přírodních katastrof než Sumatra. A katastrof ne jen tak ledajakých. 25.12.2004 zasáhla její severní břehy tsunami, vyvolaná druhým nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v dějinách, o síle 9,3 stupně Richterovi škály. Epicentrum bylo jen několik kilometrů od Sumaterských břehů a 170 tisíc z celkových 300 tisíc obětí bylo právě odtud. V roce 1883 na jihu Sumatry vybuchla sopka Krakatau. Síla jejího výbuchu se rovnala výbuchu 200 megatun TNT, vedle čehož je výbuch atomové bomby v Hirošimě jen amatérský ohňostroj. Prach zastínil atmosféru a globální teplota na celé zemi se snížila na několik dní o 1,2 stupně Celsia. A nakonec, vědci odhadují, že asi před 100 tisíci lety na Sumatře vznikla taková exploze, vedle které je i Krakatau dětským ohýnkem. Na tomto místě je dnes jezero Danau Toba. Zdejší krajina je i dnes plná doutnajících sopek, magická, nebezpečná a to má samozřejmě své kouzlo. Sumatra slibuje vzrušení a nekomerční dobrodružství a já sem jedu zakončit své dvouměsíční putování Indonésií.

 

„A v kolik to teda zítra jede?“ ptám se nezištně.

„V sedm večer, ale indonéského času, chápeš…“ odpovídá místní všeuměl a příležitostný průvodce Beny, se kterým se snažím domluvit výlet na ostrov Siberut u západního břehu Sumatry. Podle indonéského času jezdím už nějakou chvíli, takže chápu. Znamená to stanovený čas, pár hodin po něm, ale i dříve.

„Jezdí už jen dvě lodě“ pokračuje Beny. „Nějaké se potopily při tsunami 2009 a zbytek při tsunami 2010. Zbyly už jen dvě.“

„Letos ještě zemětřesení s tsunami nebylo?“ ptám se s jistým znepokojením v hlase.

„Ale jasně. Zemětřesení bylo minulý týden, to šlo od Mentawajských ostrovů a předminulý  týden od sopek kolem Bukittinggi. Ale tsunami nezpůsobili“ uklidňuje mě Beny. Nevím proč, ale nějak klidnější nejsem. Zemětřesení, výbuchy sopek a tsunami jsou ale na Sumatře na denním pořádku a já se s tím zkrátka budu muset smířit.

Nazítří si jdu koupit lístek na jednu ze dvou zbylých lodí. Nejede vůbec, ani dle indonéských časových standardů.  Tentokrát není na vině přírodní katastrofa, ale Hari Raya, muslimský svátek svým průběhem vzdáleně připomínající evropské Vánoce, který zakončuje měsíční půst Ramadán.  Další loď pojede nejdříve za týden. Vzdávám to, na Siberut, který byl jedním z hlavních cílů této cesty, se zkrátka tentokrát nedostanu, ale alespoň budu mít více času prozkoumat ona výbušná místa, která ovlivnila historii Země.

Poprvé se na území Sumatry dostávám lodí z Jávy při výletu na legendární Krakatau. Nebo alespoň to co z ní zbylo. Krakatau samotná již není aktivní, ale ve 20tém století hned vedle začala z moře růst nová sopka, která ihned získala jméno Anuk Krakatau neboli Dítě Krakatau. Výlet sem je kouzelný. Uprostřed tyrkysového moře se z hladiny vynořuje několik sopečných ostrůvků. Většina je porostlá zelenou džunglí, jen Anuk Krakatau uprostřed je holá, pokrytá černým sopečným pískem a neustále doutnající. Přistáváme na jejím břehu a jdeme se projít podél jejího svahu. Vyjít až nahoru je ale zakázané. Je neuvěřitelné vedro a černý písek, kterým stoupáme, je rozpálený jako kuchyňská plotna. Za to, že jsem si dnes vyšla jen v žabkách, tvrdě platím spálenými chodidly. Krajina je ale strhující a po výstupu se všichni zchladíme překvapivě kvalitním šnorchlováním v okolním moři.

Místo zmiňovaného Siberutu pokračuji do blízkého Bukittinggi. Toto horské městečko je obklopené hned třemi sopkami, jedním krásným sopečným jezerem a vesničkami v kraji Minangkabau, které ač muslimské, dodnes si zachovávají své jedinečné matrilineární tradice. Najímám průvodce a na zadní části motorkového sedadla s ním vyjíždím na prozkoumání okolí. Krajina je typicky tropická, ostře řezané svahy pokrývají palmy a jiné tropické rostliny. Mám štěstí, protože zde v této době kvete největší květ na světě Raflesia. Květ má asi 80cm a zdá se, jakoby vyrůstal rovnou ze země. Hned ve vedlejší vesničce si dávám šálek kávy luwak, která vzniká tak že kávová zrna projdou zažívacím traktem jednoho druhu místního hlodavce. Postup sice nechutný, ale luwak je nejdražší káva na světě a je ceněná hlavně pro svou jemnost a absenci hořké příchuti. Naše cesta pokračuje přes tradiční vesničky se směsí holandské a místní architektury se střechami ve tvaru buvolích rohů, trh s dobytkem, návštěvou plantáží cukrové třtiny, kde se dodnes ručně lisuje cukrová šťáva a z té se potom vaří cukr a odpoledne odpočíváme u jezera Maninjau. Jeho břehy jsou klidné, ale voda, podstatně teplejší než vzduch, prozrazuje blízkost rozžhavené lávy. Druhý den navštěvujeme především vesničky, lidé jsou neuvěřitelně milí, všichni nás zvou dovnitř a chlubí se dobrotami, které připravují na blížící se Hari Rayu. Na sopky vylézt nejde, právě jsou všechny tři aktivní – jak jinak.

Z Bukittinggi nasedám do minivanu a jedu směrem k jezeru Toba. Cesta má trvat 14 hodin, vede po tzv. trans-sumaterské magistrále a Lonely Planet varuje, že pokud ji člověk absolvuje, tak bude vědět, jak se cítí ponožka v pračce. A skutečně, prudké zatáčky doleva i doprava, neustálé stoupání nebo klesání a řidič nezná jiné manévry než prudké sešlápnutí plynu a prudké sešlápnutí brzdy. Všichni moji spolucestující celou cestu kouří a můj soused si ze mě beze studu udělá polštář. 

Danau Toba je ale naštěstí klidným balzámem na nervy. Najímám chatičku s výhledem na jezero a celý den se kochám výhledem na jeho tmavě modrou hladinu a pusté břehy a zároveň psychicky připravuji na mou poslední sumaterskou štaci. Tentokrát z Danau Toba na Palau Weh, nejsevernější bod Sumatry. Cesta trvá cca 24 hodin, nejdříve hodina lodí, pak pět hodin minivanem, dvanáct hodin autobusem, půl hodiny tuk tukem, dvě hodiny další lodí a nakonec hodina na motorce.

Palau Weh má být jedním z dosud turisticky neobjevených ostrovních rájů.  Na pláži je nás asi dvacet, většina je zde kvůli potápění, které mám být jedno z nejlepších v Indickém oceánu, a tak se i já navlékám do neoprenu a jdu objevovat podmořské krásy. Potápění na Palau Weh je ale zatím nejhorším, které jsem v Asii zažila: pokud vidíte korál, je to už velká vzácnost. Později mi jedna spolu-potapěčka vysvětluje, že kouzlem je právě hledat na mořském dně a prohlížet kameny, jestli člověk něco neobjeví. Tak to jsem opravdu nepochopila, jsem asi už příliš zmlsaná.  Po pár dnech se chci vrátit na pevninu a odletět za kamarádkou do Singapuru. Hari Raya mi ale ještě jednou překazí cestovní plány, když muslimští imáni na poslední chvíli rozhodnou o změně jejího data, a to nově připadá na den, kdy mám letenku. Všechny trajekty z ostrova jsou zrušeny, já se na pevninu nedostanu a nezbývá mi než koupit novou letenku na o pár dní později.

Nově získané dny trávím ve městě Banda Aceh, které jakoby do Indonésie vůbec nepatřilo. Místní muslimové jsou ti nejortodoxnější z celé Indonésie. Od dob kolonizace až do roku 2004 bojovali za samostatnost a až do tohoto roku zde prakticky neustále platilo stanné právo a vedla se občanská válka. Nepokoje skončili po tsunami, ale provincie Aceh si vymohla určitou autonomii od centrální vlády - například zde, stejně jako v Saudské Arábii, platí islámské právo šaría. Nemám z toho nejlepší pocit, přece jen vzorem dobré muslimské dívky zrovna nejsem, ale nesetkávám se s žádnou nevraživostí, lidé jsou neuvěřitelně milí, přívětiví a všichni umí perfektně anglicky. K vidění tu je například zvláštní mešita v holandském koloniálním stylu, nebo pietní moderní muzem tsunami.

Jak Sumatra slibuje, odjíždím vyklepaná z místní dopravy a popálená od zdejší horké půdy. Přesto odlétám se slzou v oku. Toto byla má druhá návštěva Indonésie (poprvé na klasické prvo-návštěvové trase: Bali-Lombok-Komodo-Flores-východní Jáva) a rozhodně ne poslední! Když odmyslím Bali, cestovat  zde stále není jednoduché, anglicky se tu moc nemluví, globalizace sem svá semínka ještě nezasela, takže dobrodružství a objevování číhá na každém rohu. Indonésie byla a zůstává společně s Indií mou nejoblíbenější asijskou destinací.

Z pralesa mířím mezi mrakodrapy – příště povídání o Singapuru.

Novinky z mé cesty, fotky v předstihu před blogem najdete na FB: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Z-Prahy-kolem-sveta-za-12-mesicu/203083496374699

 

Autor: Adriena Vyzulová | pondělí 3.10.2011 8:45 | karma článku: 23,48 | přečteno: 2381x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik