Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde klokani dávají dobrou noc: Západní Austrálie (Austrálie 1/2)

Když jsem byla malá, někdo mi řekl, že pokud budu kopat do země dostatečně hluboko, dostanu se do Austrálie. Kontinentu, co je na druhé straně planety, kde lidé podivně chodí hlavou dolů a zvířata si mladé nosí v kapsách. To bylo „za komunistů“. Cesta do Austrálie byla stejně reálná, jako cesta na měsíc. Teď jsem tady. Místo lákavé verneovské cesty středem země, jsem sem všedně přiletěla lowcostovými aerolinkami, přesto doufám v nevšední zážitky, přátelské protinožce a krotká zvířata.

Stojím na kraji skály a žasnu nad prostorem, který se přede mnou otevírá. Za mnou větrem ošlehané stráně, kilometry dlouhé i široké, přede mnou stejně dlouhá bílá písečná pláž občas přerušená skálami. Za pláží se do nekonečna prostírá Indický oceán. Koukám na jeho obrovské vlny, které se s patřičným hlukem lámou o skály a dělají vodu prakticky nepoužitelnou pro plavce. Vlny ale milují surfaři a těch je tu několik desítek. Někteří z nich se řítí přímo proti útesům, pozoruji je s naježenými chlupy na rukou, ale oni se vždy elegantně vyhoupnou zpět na hladinu. Prý stojím na jednom z nejlepších míst na surfování na světě. Margaret River – jiho-západní pobřeží Austrálie.

Do Margaret river přijíždím po několika dnech v Perthu, který toho v zimních měsících turistovi nenabízí mnoho. V létě se tu život pravděpodobně odehrává na plážích, nyní se sportuchtiví Perthťané přesunuli na množství zelených ploch vevnitř i kolem města. Obdivuji jejich nasazení -  hemží se tu to joggujícími lidmi, které k večeru doplňují i skupinky cvičících s osobními trenéry. Letní dresscode – bikini zřejmě vyžaduje dokonalé tělo. Austrálie je ostatně známá i v Hollywoodu jako exportér krásných lidí a to je vidět i na zdejších ulicích. Australskou náladu jdu načerpat i do přírodní rezervace, kde znova zažívám dětské nadšení, když si můžu pohladit ospalou koalu a z dlaně krmit klokany.  Jeden den také trávím brouzdáním obchůdky a kavárničkami v přístavu Freemantle, kouzelném středisku místních bohémů a umělců.

Utíkám pryč z města a nemůžu se dočkat australské přírody – okolí Margaret river plně splňuje má očekávání. Kromě krásného pobřeží jsou zde světoznámé vinice, z nichž většina je otevřená návštěvníkům a nabízí ochutnávky zdarma svých nejkomerčnějších vín. Jako Alenka v říši divů, která právě zahlédla zajíce v klobouku, si připadám, když se večer mezi vinicemi začínají poskakovat klokani - pro Evropana surrealistický pohled. Z Margaret river  pokračuji dále na jiho-západ podél pobřeží. Navštívím místo, kde se slévají jižní a Indický oceán s krásným sněhobílým majákem, a žasnu nad neuvěřitelným množstvím panenských pláží, které se linou stovky a stovky kilometrů. Některé jsou divoké, jiné mají přírodní bazénky s tyrkysovou vodou, která je příjemně teplá i uprostřed australské zimy. To, že jsem bez auta, australského hlavního dopravního prostředku, se snažím využít k posílení své kondičky.  Kde se dá, půjčuji si kolo a prozkoumávám okolí na kole, lesy s obřími tingle trees trekuji po úsecích 900km dlouhé trati Bibbulmun. Trek i cyklostezky jsou v dokonalém stavu, s informačními tabulemi, lavičkami, přístřešky, jen naprosto pusté, bez lidí.

Putování Západní Austrálií  mi usnadňuje Singapurčanka Elizabeth se kterou se potkávám v hostelu ve Walpolu. Vydala se na několikadenní výlet sama autem a společnost se jí hodí. Prozkoumáváme spolu pobřeží kolem Denmarku a Albany, kde obě obdivujeme zdejší impozantní obrovské prostory. Jsou fascinující jak pro mě z Evropy, kde máme všechno malé, roztomilé, tak pro ni, z přelidněné Asie. S 22 miliony obyvatel a celým kontinentem k dispozici, zde o prostor rozhodně není nouze.  Než se rozloučím s WA, dělám si radost a vyrážím na jachtě pozorovat velryby, které tu zrovna proplouvají na své každoroční migrační trase. Máme štěstí. Vidíme jich asi 5, všechny svým mohutným dechem vytváří vodotrysky, ukážou nám kus svých zad a než zaplují zase hluboko pod hladinu, tak na nás mávnou svou ocasní ploutví.

Ze Západní Austrálie letím do Victorie, na pár dní odpočívat do Melbourne a pak divoké Northern Territory.  O tom ale až zase příště.

Novinky z mé cesty, itinerář, fotky v předstihu před blogem najdete na:

http://www.facebook.com/#!/pages/Z-Prahy-kolem-sveta-za-12-mesicu/203083496374699

Autor: Adriena Vyzulová | středa 29.6.2011 16:15 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1528x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik