Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země požitků: Thajsko

Už když řeknete název této země „Thajsko“, představíte si bílé pláže, tyrkysové moře, květy orchideje, vůni jasmínu, léčivé doteky usměvavé thajské masérky, a na tváři se vám objeví zasněný úsměv. Thajsko splní vše, co slibují vábící popisky katalogů cestovních kanceláří. Je to dokonalý svět stvořený pro odpočinek a potěšení západních turistů.

Bangkok

První kroky baťůžkáře v Thajsku vedou na ulici Khao San v Bangkoku. Je zde vše, po čem jeho srdce prahne. Příjemné ubytování, vynikající jídlo, koktejly z čerstvého ovoce, masáže nohou či celého těla, a to vše za směšné ceny. Nakoupíte zde brýle Ray Ban za 100kč, tričko Lacoste za 60 a sadu 5ti nejnovějších CD za 2 stovky. Agentury vám zařídí, co vám na očích vidí – jednodenní výlety, víza do okolních zemí i zábavu na večer, a to včetně jeho „happy ending“. Internet i servírky běhají bleskovou rychlostí, pivo se nalévá od 9 ráno, hudba z barů zní non stop. Vaše horda špinavého prádla se zázrakem vymění za voňavý, vyžehlený, pečlivě poskládaný komínek. Kdo by si to nechal ujít? Už jen na den dva nasát atmosféru, to stojí za to.

Já si nejvíce užívám thajských masáží, nepřeberného množství čerstvého ovoce a samozřejmě nákupů. Památky Bangkoku jsem obešla při minulé návštěvě před několika lety, takže můžu bez výčitek procházet nekonečné nákupní galerie v okolí Siam Square.  Pro pravou thajskou atmosféru se vydávám i na zápas thajského boxu. Nejsem zrovna fanoušek bojových sportů, ale přece jenom je to zdejší národní sport… Většina zápasníků vypadá, že je jim 15 a nikdo neváží víc než 60 kilo. Po několika kolech něčeho, co mi přijde jako lehké obouchávání a okopávání začínám toužit po krvi a zlomených kostech. Nic z toho nepřijde, ale rány asi nebudou zdaleka tak neškodné, jak mi z hlediště připadají. Po jednom dobře mířeném a bleskovém kopu do hlavy, protivník klesá k zemi a z arény se dostane až na nosítkách. Celkově zde za večer stihnou 10 zápasů o 7 kolech po 3 minutách. Místní publikum je v jednom živlu, povzbuzuje, radí, sází a rve si vlasy, když favorit prohraje.  

Chiang Mai

Tentokrát vynechávám božské pláže jihu a mířím na sever do Chiang Mai, města, které má být kulturním centrem Thajska. V samotném městě můžete prozkoumávat desítky watů (buddhistických chrámů), za městem navštívit vesnice menšin, jet na slonovi, jít na trek či na raft a den zakončit v rukách jedné z nejlepších masérek v Thajsku či v místních kulinářských restauracích. Já zkouším od všeho trochu. S dobrou partou lidí se setkávám na „adventure day“. Dohromady převracíme rafty, koupeme se v rapidech řeky i pod vodopádem, korzujeme na slonech.  Oproti tomu, jakýkoli pokus o kulturní zážitek v tomto „kulturním centru“ končí nezdarem. Návštěva vesnic s menšinami spočívá v prohlídce připravených stánků se suvenýry, prodávanými nastrojenými etnickými ženami. Meditaci ve watu ukončí po 10ti minutách mnich, slovy že aspoň vidíme jak je to těžké. Člověk se ale nemůže zlobit, hořkou příchuť vždy zažene výborná večeře. Místní kuchyně je vyhlášená a zvláště noční trhy můžou skončit neuvěřitelnou přežírací akcí, protože prostě chcete zkusit všechny ty krásně vonící speciality, které jsou připraveny na ulici před vašima očima.

Thajská přestávka končí a já mířím do vedlejšího Laosu. Strávila jsem zde 10 dní, které dokonale splnily moje očekávání příjemného odpočinku. V Thajsku je všechno krásné, voňavé a jednoduché. Služby jsou na evropské úrovni a vždy dostanete, za co zaplatíte. Co v Thajsku ale určitě nedostanete je dobrodružství a  autenticitu. Všude už před vámi byli pracovníci turizmu, všechno vysmýčili, zabalili do úhledných balíčků a lidem přišili na obličej úsměv od ucha k uchu. Já odjíždím se stejným.

Autor: Adriena Vyzulová | středa 13.4.2011 11:53 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1829x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

Na každém zájezdu se stane jedna katastrofa. Alespoň podle mé soukromé statistiky. Někdo spadne z motorky, jiného pokouše opice, spolubydlící se pohádají na nože, v očích vylekaného turisty nepřekonatelná situace.

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

Stojím na pahorku Corcovado, socha Ježíše Spasitele za zády, dech-beroucí vyhlídka na Rio přede mnou. Dnes je poslední den mé cesty kolem světa. Ten opravdový poslední den, zítra už jen nasednu do letadla a odletím do Frankfurtu. Dnes se ještě můžu dopoledne toulat deštným pralesem, pozorovat hopsající opice a žasnout nad krásnou polohou tohoto města, odpoledne se koupat v Atlantiku a večer popíjet na pláži caipirinhu. Tomu říkám poslední den cesty kolem světa. A že to byla jízda! Jen když si vezmu tyhle poslední tři týdny...

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Koka, koka a zase koka: Bolívie

Krajina pustá, s malými kopci kolem, ledový vítr, před námi obrovské, z části zamrzlé jezero. A my koukáme jak na tom jezeře bruslí plameňáci. Svými dlouhými nohami, které jsou zakončené malou ploutvičkou, se neobratně rozbíhají k letu na ledové ploše jezera. Vypadají u toho jako prvňáčci, když jsou do školy při urputných mrazech. Naprosto neskutečný obraz. A to za polední dny rozhodně není první. Cesta přes solnou poušť Salar Uyuni a dále do národního parku Eduardo Avaroa je plná výjevů jako vytržených z obrazů Salvadora Dalího a my s kamarádkou Míšou jedeme celé 3 dny našeho výletu se spadlou čelistí.

10.9.2012 v 8:00 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

Moje slunce, můj otče! S velkou radostí Tě zdravíme, V objetí Tvého světla, Moje slunce, můj otče, Moje slunce, můj otče, Ty dáváš sílu celému světu, Dělíš se s námi o Tvé teplo, Moje slunce, můj otče!

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Cestování

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

Málo které hlavní město dělá takovou reklamu celé své zemi, jako Quito Ekvádoru. Jeho koloniální ulice jsou jedny z nejkrásnějších v Jižní Americe a v jejích zlatem-vykládaných katedrálách si přijde na své nejeden milovník historické architektury. Quito ale je především živé město, díky svým obyvatelům přímo pulzující energií. Lidé vysedávají v kavárničkách a jídelničkách, odkud na vás doléhá vůně grilovaného masa a silné kávy. Ženy v tradiční sukni ke kolenům, vyšívané blůzce a s mysliveckým kloboukem s pavím perem na ulicích prodávají ovoce a zeleninu. Už dlouho jsem si tak neužila pobytu ve městě, jako tady. Krajina, ve které je Quito zasazeno také nemá v Jižní Americe srovnání. Ve výšce 2750mnm je obklopeno hned třemi zasněženými vrcholky nad 5000m. Lanovka vás vyveze do 4100m a celé město, stejně jako hřeben za ním máte jako na dlani: Cayambe (5790mnm), Antisama (5753mnm) a konečně dokonalý kužel kráteru Cotopaxi (5897mnm), který je nejvyšší aktivní sopkou na světě.

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1896x
Novinky z mé cesty na:
http://blechavbatohu.cz/
a na FB:
http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699

Seznam rubrik