Adriena Vyzulová

Pot a párty v Malajsii

Malajsie je neprávem skromná sousedka Thajska. Má zajímavou kulturu, krásné písečné pláže podmanivou přírodu i kosmopolitní města. Turistům se nepodbízí, nechává je objevovat své poklady bez cestovních agentur a hotelových naháněčů. Pokud si dáte tu práci, nebudete zklamáni. Trekování prastarou džunglí, vynikající kuchyně, čaj o páté v koloniální horské stanici, šnorchlování na bílých plážích, to vše v tak nějak přirozeném, klidném tempu, bez tlačenic, budou vaší odměnou.

14.11.2011 v 8:00 | Karma článku: 19.29 | Přečteno: 1519 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Devět měsíců s blechou v baťohu

Přijela za mnou jedna kamarádka, poštípala ji blecha. Přijela za mou druhá kamarádka, poštípala ji blecha. Já nic. Na mě nejdou. Mají rády čerstvý, bílý masíčko z Evropy. A to já už nejsem. V mé krvi kolují u 8 měsíců (jeden měsíc jsem strávila v Austrálii) enzymy a stopové prvky vyprodukované v Asii. Můj pot je cítit jinak než když jsem odjížděla. A ony to vědí.

31.10.2011 v 8:00 | Karma článku: 22.51 | Přečteno: 2284 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Život a smrt v Singapuru

Jako fata morgana působí Singapur, maličký ostrov zaklíněný mezi Malajsií a Indonésií. Uprostřed chaosu, chudoby a špíny je jeho organizovanost, prosperita a čistota skoro surrealistická. Singapur nabízí prvotřídní kuchyni, noční zábavu, nákupy, čistou, funkční veřejnou dopravu. Lidé jsou tvrdě pracující a dobře vydělávající, s (pravými) kabelkami Louis Vuitton a plynnou angličtinou. Zdejší svět je útěkem z Asie do západní civilizace. Zůstává jen tropické počasí s teplotami šplhajícími se ke 40 stupňům a 100% vlhkost. Ale i to se zde snaží přebít neustálým proudem ledového vzduchu z milionů klimatizačních jednotek. Iluze je dokonalá.

17.10.2011 v 7:30 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 1799 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Výbušná Sumatra

Není ostrov na Zemi, který by byl svědkem většího množství přírodních katastrof než Sumatra. A katastrof ne jen tak ledajakých. 25.12.2004 zasáhla její severní břehy tsunami, vyvolaná druhým nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v dějinách, o síle 9,3 stupně Richterovi škály. Epicentrum bylo jen několik kilometrů od Sumaterských břehů a 170 tisíc z celkových 300 tisíc obětí bylo právě odtud. V roce 1883 na jihu Sumatry vybuchla sopka Krakatau. Síla jejího výbuchu se rovnala výbuchu 200 megatun TNT, vedle čehož je výbuch atomové bomby v Hirošimě jen amatérský ohňostroj. Prach zastínil atmosféru a globální teplota na celé zemi se snížila na několik dní o 1,2 stupně Celsia. A nakonec, vědci odhadují, že asi před 100 tisíci lety na Sumatře vznikla taková exploze, vedle které je i Krakatau dětským ohýnkem. Na tomto místě je dnes jezero Danau Toba. Zdejší krajina je i dnes plná doutnajících sopek, magická, nebezpečná a to má samozřejmě své kouzlo. Sumatra slibuje vzrušení a nekomerční dobrodružství a já sem jedu zakončit své dvouměsíční putování Indonésií.

3.10.2011 v 8:45 | Karma článku: 23.48 | Přečteno: 2381 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Konzulární turistka

Konečně ho mám. Je červený, padne do ruky a má krásných 25 volných stran. Je to můj nový pas! Stál mě letenku do Kuala Lumpur, dvě letenky do Jakarty, dva sety fotek speciální velikosti, správní poplatek asi 1400kč, hromadu nervů a spoustu času. Inu za blbost se platí. Kdo by taky odjížděl na cestu kolem světa bez nového pasu? „Co jsem nestihla v Čechách, dá se přeci bez problémů zařídit na českých ambasádách“, říkala jsem si...nebo ne?

20.9.2011 v 8:36 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 1516 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Krvavá orchidej Sulawesi

Nejmenší ze čtyř velkých ostrovů Indonésie už na mapě zaujme extravagantním tvarem orchideje. Sulawesi, dříve známé jako Celebes, ale není o nic všednější ani při bližším pohledu. Dech vám sebere krása jeho vulkanických hor, zelených rýžových políček a opuštěných ostrovů, na jejichž březích byste bez váhání chtěli ztroskotat, ale i jedinečnost místní kultury. V Tana Toraja panuje dodnes kult smrti s propracovanými pohřebními rituály a obětováním buvolů. Lidé bydlí v suchozemských lodích a k mrtvým se chovají jako by stále žili.

5.9.2011 v 14:02 | Karma článku: 16.91 | Přečteno: 1941 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Diamantový ostrov Kalimantan

Ležím na palubě klotoku, místní motorové lodi, proplouvám po řece národním parkem Tanjung Puting v jižním cípu Kalimantanu. Džungle kolem vypadá přesně tak, jak jsem ji viděla na obrázcích dochovaných z dob prvních kolonizátorů. Hustá, nezkažená, zahalená v oparu vlhkosti. A především plná zvířat. Zdejší specialitou jsou orangutani a opice. Se zvířaty jejichž zahlédnutí by kdekoli jinde bylo považováno za velké štěstí se zde prohýbají větvě. Některé stromy jsou doslova osypané makaky a vzácnými opicemi Kahau nosatý s velkým nosem. Občas zahlédneme i orangutana. Honí se v korunách stromů, mladé sosají mléko od svých matek, odpočívají. Naše loď proplouvá pomalu a tiše, abychom si zvířata mohli dostatečně užít, průvodce nám ukazuje další a další rodiny, kapitán bezpečně kormidluje, kuchařka připravuje vynikající večeři. Můj první den na Kalimantanu je naprosto báječný. Tady se mi bude líbit, říkám si.

22.8.2011 v 14:56 | Karma článku: 15.09 | Přečteno: 1631 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Do srdce, nad oblaka a pod hladinu Bornea (2/2)

Klesám stále níž. Závaží kolem pasu mě stahuje blíže a blíže ke dnu a já se nestíhám divit od prvního okamžiku, co jsem nahlédla pod hladinu. Přímo pod jejím povrchem je obrovské hejno barakud. Plují v dokonalém souznění, stovky těl vodorovně posazené jedno vůči druhému, tvoří jakoby jeden organizmus. Přímo nad hlavou mi udělají obrovský vír. Jakmile zmizí z mé bezprostřední blízkosti, rozhlédnu se kolem sebe. Vedle mě korálový útes se stovkami korálových keříků a barevných rybiček jako z akvária. Kvůli těm jsme ale nepřijely. Zdejší specialitou jsou desítky želv a žraloků. Netrpělivě se rozhlížím, zda z nich něco nezahlédnu, a za okamžik kousek od naší skupiny plave jedna obrovská želva. Mává svými ploutvemi a stoupá vodou jako nějaký podivný pták. Nadšeně na ni ukazujeme. Za chvíli se ale objeví druhá, třetí, čtvrtá, ukazovat už nemá smysl. Jedna se plave nadechnout k hladině, druhá se jde usadit na dno mezi korály. A ani ona obávaná silueta žraločího těla na sebe nenechává dlouho čekat. Jeden proplave přímo pod námi, další dva odpočívají při dně, čtvrtý krouží pod hejnem barakud a vyhlíží si svou další oběť. Potápím se na jednom z deseti nejlepších míst k potápění na světě, Baraccuda point na ostrově Sipadan (malajské Borneo) a užívám si každou minutu.

6.8.2011 v 5:31 | Karma článku: 12.86 | Přečteno: 1832 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Pojďte si hrát na Borneo (1/2 úvod)

Třetí největší ostrov na světě pokrývají husté pralesy, v nichž žijí potomci obávaných lovců lebek a nespočet rostlinných a živočišných druhů. Pro turistu je dnes ale Malajská část Bornea i dokonalé adrenalinové hřiště. Propracovaná turistická infrastruktura vám jistí záda, kdykoli trekujete džunglí, prolézáte úzkými jeskynními chodbami, vystupujete po skalách, sestupujete ke korálovým útesům či plavete se žraloky. Vy si můžete jen užívat a plnit všechny dobrodružné sny.

25.7.2011 v 13:04 | Karma článku: 10.60 | Přečteno: 1720 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Kde krokodýli dávají dobrou noc: Northern Territory (Austrálie 2/2)

Nejslavnější filmový Australan žije zde - Krokodýl Dundee pochází z Northern Territory. Přesto, že jej asi nepotkáte, můžete tu, stejně jako jeho schovanka, zažít ty nejpodivnější věci. Vody brázdí 100 tisíc krokodýlů, poušť obývá bezpočet nejjedovatějších pavouků a hadů světa. Buš stále vypalují tajemní domorodci a zlatými doly provázejí praví zlatokopové. Na poušti můžete vidět vodopády a kameny jsou dlouhé několik kilometrů. S pouhými 200 tisíci obyvateli si může jedna rodina dovolit obývat ranč o rozloze Holandska.

11.7.2011 v 16:39 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 1839 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Kde klokani dávají dobrou noc: Západní Austrálie (Austrálie 1/2)

Když jsem byla malá, někdo mi řekl, že pokud budu kopat do země dostatečně hluboko, dostanu se do Austrálie. Kontinentu, co je na druhé straně planety, kde lidé podivně chodí hlavou dolů a zvířata si mladé nosí v kapsách. To bylo „za komunistů“. Cesta do Austrálie byla stejně reálná, jako cesta na měsíc. Teď jsem tady. Místo lákavé verneovské cesty středem země, jsem sem všedně přiletěla lowcostovými aerolinkami, přesto doufám v nevšední zážitky, přátelské protinožce a krotká zvířata.

29.6.2011 v 16:15 | Karma článku: 15.60 | Přečteno: 1528 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Pátý den v Austrálii

Jsem v Austrálii pátý den. Sedím v příjemném šeru v jedné kuchyni na jiho-západě Austrálie, ve společnosti taktéž příjemného mladého Australana. Nad kuchyňskou deskou se kromě vůně skoro hotové večeře line i živá debata nad výhodami a nevýhodami cestování v Asii a Austrálii. Každý kontinent má své přednosti, jsou skoro opakem jeden druhého. Asie ale v souboji Austrálii tvrdě drtí – v této kuchyni má totiž 2 zastánce.

21.6.2011 v 13:46 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 1993 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Divoká a kmérská Kambodža

Země s velkolepou historií a tragickou současností. Krvavý komunistický experiment a občanská válka zanechaly zemi pustou, bez spektra turistických atrakcí a potřebné infrastruktury. I tak ale zastíní všechny své sousedy. Kambodža má totiž chrámy Ankoru. Ty vydají za zemi plnou monumentů, umlčí vás, ohromí, změní dosavadní měřítka. K nim se upíná veškerá národní hrdost, najdete je na penězích, pivě, v názvech hotelů i restaurací. Ankor Wat je Kambodža. Já v této zemi trávím 2 týdny a chrámy Ankoru si nechávám na závěr, jako zlatý hřeb.

9.6.2011 v 11:11 | Karma článku: 32.66 | Přečteno: 4722 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Rýže, káva, cukrová limonáda: Vietnam

Vietnam byl dlouhá léta rozdělen na 2 země – severní komunistickou a jižní „americkou“. Mě se zdálo, jakoby Vietnam zůstal rozdělení dodnes. Sever je chladnější, lidé vážní, méně přístupní a tvrdě pracující. Jih se více podobá sousedním zemím se sluníčkem, úsměvy a tropickými plážemi. Ve všech městech panuje stejný dopravní chaos s proudy mopedů snažícími se dostat do různých směrů. Na ulicích jsou stovky obchůdků, stánků či dam s koši přes rameno, které prodávají ovoce, hedvábné šátky či okopírované průvodce Lonely Planet. „Madam, madam, buy something from me!“ je věta, která provází turistku na každém kroku.

25.5.2011 v 16:18 | Karma článku: 16.96 | Přečteno: 2442 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Hanojankou na tři týdny

„Give back“ či „responsible travel“ jsou nyní v anglofonním světě populární termíny. Skrývá se za nimi myšlenka, že když cestujete, užíváte si, co vám která země může nabídnout, měli byste také vy něco užitečného udělat na oplátku. A to kromě peněz, které tam necháte a které v rozvojových zemích jdou často do kapsy úzké skupiny obyvatel. Můžete přispět na charitu, adoptovat místní dítě, nebo jako já obětovat svůj čas a dobrovolně, bezplatně vypomoct místní neziskovce. Kromě dobrého pocitu na duši získáte i nezapomenutelnou zkušenost a pohled do skutečného života místních lidí.

12.5.2011 v 5:35 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 2016 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Óda na Laos

Laos je boží! Jinak se snad ani začít nedá. Krásná příroda – zelené, ostře řezané hory, tyrkysové vodopády, jeskyně, kávové plantáže, magický Mekong, kouzelná koloniální architektura, starobylé buddhistické chrámy a svatyně, dobré jídlo a pití. Přidejte k tomu ještě příznivé ceny, málo turistů a naprosto vyklidněné Laosany a máte hrubé obrysy Laosu. Celou dobu zde znova a znova žasnu nad jeho krásou a pohodou, která zde panuje. Jako bych se přenesla do nějakého pohádkového království, kde je všechno báječné a to zlé znáte jen ze stránek hororové literatury.

28.4.2011 v 15:27 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 2614 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Země požitků: Thajsko

Už když řeknete název této země „Thajsko“, představíte si bílé pláže, tyrkysové moře, květy orchideje, vůni jasmínu, léčivé doteky usměvavé thajské masérky, a na tváři se vám objeví zasněný úsměv. Thajsko splní vše, co slibují vábící popisky katalogů cestovních kanceláří. Je to dokonalý svět stvořený pro odpočinek a potěšení západních turistů.

13.4.2011 v 11:53 | Karma článku: 15.39 | Přečteno: 1829 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Rozloučení s Indií: Realita Kalkaty

Lidé, kteří navštíví Indii se dělí na 2 stejně velké skupiny: ti, kteří ji nenávidí a ti, kteří ji milují. Neexistuje nic mezi. Indie je země protikladů a jednoduše zde můžete zažít nejkrásnější i nejhorší chvíle svého života.

4.4.2011 v 15:37 | Karma článku: 14.81 | Přečteno: 1524 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Pod zasněženými vrcholky Himalájí: Severní Indie

Na severu Indie najdete neuvěřitelnou rozmanitost: můžete se nechat oslnit září chrámu z ryzího zlata, najíst se v jídelně pro 40 tisíc lidí, tůrovat po Himalájích, navštívit sídlo Dalajlamy či jeden ze stovek buddhistických klášterů nebo si užívat evropské atmosféry horských stanic. Všechno tohle je cílem mých příštích dnů; mířím do měst Amritsar, Dharamsala a Darjeeling.

30.3.2011 v 16:20 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 1534 | Diskuse

Adriena Vyzulová

Světová metropole jógy: Rishikesh

Jedním z hlavních cílů mé návštěvy v Indii je vyzkoušet jógu v její domovské zemi a zjistit jak zapadá do hinduistické tradice. Jedu to zjistit do města, které se pasovalo na světovou metropoli jógy, Rishikeshe. Tradice jógy je v tomto městě na Ganze dlouhá, předávaná několika historickými ašramy,což věděli i Beatles, kteří zde strávili několik měsíců v 70-tých letech.

20.3.2011 v 14:34 | Karma článku: 16.11 | Přečteno: 1558 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1895
Novinky z mé cesty na: http://blechavbatohu.cz/ a na FB: http://www.facebook.com/pages/Kolem-sv%C4%9Bta-s-blechou-v-ba%C5%A5ohu/203083496374699